שאל את הרב - כללי

נסיון העקידה וקדושת השם

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לכבוד הרב! ברצוני לשאול שתי שאלות : 1. למה כשאברהם הסכים לעקוד את בנו זה גדולה ואילו כשאחרים מקריבים למולך זה אכזריות פסולה הרי לשניהם יש את אותו מניע לעשות את מה שהאל דרש? 2. אם אלוקים הוא קדוש ואינו נגלה לכל אחד איך זה שנגלה ללבן כשהזהירו לא להרע ליעקבולאבימלך כשגילה לו ששרה היא אשת אברהם? תודה רבה רבה!

תשובה

שלום וברכה

ההבדל הוא פשוט שבעוד לאברהם אכן נגלה איליו האלוקים וציווהו להקריב את בנו על גבי המזבח, הרי שכל עובדי העבודה זרה עשו זאת ללא נבואה אלוקית אלא כרצון לקבל כוחות מכוחות הטבע על ידי הקרבת בניהם.

בוודאי אם כיום יבוא מישהו וירצה להקריב את בנו על גבי המזבח הוא יוקע בראש כל חוצות מאחר ובוודאי לא אלוקים ציווהו, רק נביא אמת שמקבל נבואה מהבורא יכול לסמוך על כך.

2. לטובת עבדי הנאמנים הבורא מוכן כביכול להתאמץ ולהנבאות לרשעים. בכל מקרה לא מדובר בדרגת נבואה של ממש אלא בגילוי מינימלי של הבורא כפי הצורך שהיה כדי להציל את עבדי ה'.