שבת

הוצאה מרשות לרשות בשבת ועוד

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום 1.למה אסור להוציא מרשות לרשות בשבת ? איזה מין מלאכה זאת ? 2.למה אסור להתרחץ במים חמים בשבת ? תודה

תשובה

שלום רב!

1. אם כי כל המלאכות האסורות בשבת הם יצירות חדשות ושינויים בחפץ שבו אנחנו עושים מלאכה, וזהו שורש איסור המלאכה בשבת לא לעשות יצירות חדשות כשם שהבורא הפסיק ליצור דברים חדשים.

מלאכת ההוצאה בשבת אינה שינוי במהות החפץ. את כל המלאכות אנו לומדים ממעשה המשכן דהיינו שכל מלאכה שהיתה במשכן הקב"ה ציווה לנו להימנע מלעשותה בשבת ואילו מלאכת הוצאה אין למדים שם אלא מפסוקים מיוחדים שאוסרים עלינו להוציא דברים מרשות היחיד לרשות הרבים ולהיפך, כבר אמרו חכמים שמלאכת הוצאה היא מלאכה גרועה - חלושה כי אין בה כל יצירה ומ"מ גזירת המלך היא שלא להוציא דברים מרשות היחיד לרשות הרבים. אמנם יש בזה ביאור עמוק על פי הקבלה ואכתבה בקיצור. רשות היחיד היא רשות הקדושה ורשות הרבים היא רשות הטומאה ואסור בשבת להעביר חפצים מרשות זו לרשות זו.

זה לשון הרמב"םהלכות שבת פרק כב: מפני מה אסרו חכמים ליכנס במרחץ בשבת, מפני הבלנין שהיו מחמין חמין בשבת ואומרין מערב שבת הוחמו, לפיכך גזרו שלא יכנס אדם למרחץ בשבת אפילו להזיע, וגזרו שלא ישתטף כל גופו בחמין ואפילו בחמין שהוחמו מערב שבת אבל פניו ידיו ורגליו מותר וכו'.

בברכה

בנימי ןשמואלי