מוזיקה בראי היהדות

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שמעתי כי אומרים שהמוזיקה מחייה את הנשמה ורציתי לדעת מה התורה אומרת על זה אם בכלל וגם מה עמדת חז"ל על המוזיקה? אם השערתי נכונה אז מדוע בעומר לא ניתן לשמוע למוזיקה אם היא מעלה אותך בדרגתך הרוחנית?

תשובה

לכבוד השואל,

מדריגת המוזיקה ביהדות היא אכן גדולה. כתוב בנביא (מלכים ב', פרק ג-טו) שכאשר אלישע הנביא היה צריך להתנבא, ביקש שיביאו לפניו בעל מנגן שיגן על כלי נגינה. "והיה כנגן המנגן, ותהי עליו רוח השם". הרי שכח הנגינה להביא את האדם לדרגא שבו יוכל להשיג רוח הקודש ונבואה - אם הוא כבר קיים גם את שאר התנאים המבוארים בחז"ל הדרושים להשגת הנבואה.

אמנם בימי העומר ההלכה היא, שאין לשמוע מוזיקה מכלי נגינה; והוא מטעם הנהגת כעין הלכות אבלות - כדי שנזכור את תלמידי רבי עקיבא שלא נהגו כבוד זה לזה ומתוך כך נענשו - ונתקן את זה ע"י שננהוג כלפי הזולת במידות טובות ותרומיות.

בברכה,

רב נחום