משמעות שתיית היין בקידוש ושאלות נוספות

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, אשמח לדעת את ההסבר לפי תורת הסוד ולא לפי הפשט לנושאים הבאים: 1)מדוע שמים על הלחם מלח כשמקדשים? 2) מדוע נטילת הידיים כשיוצאים מהשירותים שונה מהנטילה על הלחם? 3) מדוע יש לנטול בדיוק 3 פעמים, בצורה מסוימת ולא נניח 4 פעמים? מלבד העניין ש-3 הוא מספר חזקה ביהדות. 4) מדוע שותים מן היין בקידוש ומה המשמעות מלבד המשמעות שיין שייך לספירת גבורה? 5) מה המשמעות שהאדם שמברך בקידוש חייב לאכול תחילה מן הלחם ובנוסף אסור להעביר בידו למישהו אחר, לאחר שבצע את הלחם אלא שם על השולחן והאחר לוקח? תודה רבה מבקש לא לפרסם שאלה זו

תשובה

שלום וברכה

1. בהלכה מבואר שיש לטבול את הלחם במלח בכל פעם שמברכים המוציא. הטעם לכך מבואר בשולחן ערוך הרב אורח חיים הלכות בציעת הפת סימן קסז

סעיף ח
לא יתחיל לברך עד שיביאו לפניו מלח או ליפתן ללפת בו פרוסה של ברכה כדי שתהא נאכלת בטעם משום כבוד הברכה ....ואם היא פת נקיה או מתובלת בתבלין או במלח כעין שלנו או שנתכוין לאכול פת חריבה אין צריך להמתין

מכל מקום נהגו להניח מלח על השולחן לפי שהשולחן דומה למזבח והאכילה כקרבן ונאמר על כל קרבנך תקריב מלח וכשישראל יושבים על השולחן וממתינים זה על זה עד שיטלו ידיהם והם בלא מצות השטן מקטרג עליהם וברית מלח מגין עליהם לכן מצוה להניחו על השולחן אפילו לא יאכלו ממנו ועל פי הקבלה יש לטבל פרוסת הבציעה במלח ג' פעמים.

2. הסיבות לנטילות הם שונות. בנטילת ידים ללחם הטעם הוא משום קדושה וטהרה על ען ניתו ליטול בזה אחר זה. והטעם לנטילה לאחר השירותים היא כדי להסיר את הרוח הרעה. כאשר יש רוח רעה אי אפשר להורידה ללא נטילת ידים סירוגין וכמבואר בדברי הזוהר.

3. מבואר בזוהר שעד שלושה פעמים אין הרוח רעה מסתלקת והיא מנסה להיאחז באדם.

4. מצווה לטעום משיירי מצוה.

5.. גדול הבית הוא המברך על הלחם והוא הנותן לאחרים מהלחם. מבואר בשולחן ערוך הרב אורח חיים הלכות בציעת הפת סימן קסז

הבוצע נותן פרוסה לפני כל אחד והאחר נוטלה בידו {ולא יתננה בתוך ידו} אלא א"כ האוכל הוא אבל וכל אלו ממנהגי דרך ארץ שנהגו חכמי ישראל בסעודה ובשבת אין אבילות נוהגת.