מדוע יש 2 סוגי תפילין?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, מדוע יש 2 סוגי תפילין, רש"י ורבינו תם, אם רבינו תם לא סומך על רש"י, אז מדוע שאנו נסמוך שרש"י פירש את התורה באופן הנכון??

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

רש"י לא המציא את התפילין, והמחלוקת בין סוגי התפילין לא נוגעת לתפילין עצמן אלא רק לסדר שבו מניחים בתוכן שתי פרשיות מתוך ארבעה.
רבינו תם היה נכדו של רש"י, והבין שהסדר צריך להיות שונה. זו לא מחלוקת עיקרית, ועד ימינו יש אנשים שמניחים את שני סוגי התפילין.

הקב"ה ציווה עלינו לשמוע לחכמים שבכל דור - "ועשית ככל אשר יורוך... והשופט אשר יהיה בימים ההם" - ההלכה נפסקה לפי רוב, וכל הפוסקים קבעו שצריך להניח תפילין לפי סדר הפרשיות שכתב רש"י.
הקב"ה קורא כל הדורות מראש והוא עצמו הבטיח שהתורה לא תישכח מפי זרעו, לכן עליך מוטל לנהוג כפי שההלכה נפסקה לדורות.
יש אומרים שתפילין של רבינו תם ניתנו למחמירים המבקשים קדושה יתירה, להניח גם אותן, אך אתה ודאי יוצא ידי חובה בהנחת התפילין כרש"י. תוכל לקרוא על התפילין כאן: