חברה והשקפה

מחאה והפגנה ביהדות

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

כבוד הרב שלום , ברצוני לדעת מה יחסה של התורה כלפי מחאות חברתיות והפגנות . מתי מותר ומתי אסור , מה מותר ומה אסור ? האם חז"ל כתבו על נושאים אלו ? תודה רבה , בברכה, יהוידע

תשובה

שלום וברכה

בגמרא מוזכר פעם אחת הפגנה תלמוד בבלי מסכת ראש השנה דף יט עמוד א

שגזרה מלכות הרשעה שמד על ישראל שלא יעסקו בתורה, ושלא ימולו את בניהם, ושיחללו שבתות. מה עשה יהודה בן שמוע וחביריו? הלכו ונטלו עצה ממטרוניתא אחת שכל גדולי רומי מצויין אצלה. אמרה להם: בואו והפגינו בלילה. הלכו והפגינו בלילה, אמרו: אי שמים! לא אחיכם אנחנו, ולא בני אב אחד אנחנו, ולא בני אם אחת אנחנו? מה נשתנינו מכל אומה ולשון שאתם גוזרין עלינו גזירות קשות! וביטלום. ואותו היום עשאוהו יום טוב.

בברכה,

בנימין שמואל