שאל את הרב - כללי

חיזוק בשמירת מצוות

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב. ברמב"ם בהלכות דעות כתוב שדרך האדם להימשך אחרי הסביבה, ולכן חובה על האדם להתקרב לחכמים, כדי שילמד ממעשיהם הטובים, ולא יתקרב לרשעים כדי שלא ילמד ממעשיהם הרעים. ובכן א´ האם הרמב"ם מדבר על זה שאדם מחקה את הסביבה בצורה מודעת, או לא מודעת ? כלומר האם הרמב"ם מתכוון שעצם זה שהאדם נמצא בסביבה של אנשים טובים, או הפוך זה משפיע שמבלי משים הוא מתחיל לעבור עבירות או אפילו סתם סולם הערכים שלו משתנה, או שהרמב"ם מדבר על עבירות , שאדם נגרר אחרי הסובבים (אני לא כל כך יודע להסביר, אבל אני רואה שני פשטים ברמב"ם) ושאלה שניה, איך מותר אם כן לעשות קירוב רחוקים, והלא זה משפיע עליך לרעה? בכבוד רב, נחום

תשובה

שלום וברכה

גם האדם נמשך אחר סביבתו ומתקרר בחטאים כאשר האחרים חוטאים מסביבו וזה מתבצע גם במודע וגם שלא במודע וגם על פי דברי הבעש"ט שפירש את דברי המשנה שנים שיושבים ואין ביניהם דברי תורה הרי זה מושב לצים שכאשר האדם רואה לפעמים שהוא רוצה ללמוד ואינו יכול ללמוד הסיבה היא שבמקום ההוא ישבו אנשים לצים שעל ידי מעשיהם הקודמים הם השפיעו לרעה על המקום.