אמונה

המחלל שם שמיים בסתר

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום הרב, השאלה שלי בעינין "טוב שם טוב משמן טוב" לכאורה יש הרבה אנשים שלפי פסוק זה מנתבים את החיים שלהם. אך שאלה גדולה היא בעיני מה שווה לפני הקב"ה בן אדם ששלם עם עצמו מבפנים שמלא מידות טובות מבפנים שמי שקרוב אליו רואה את זה אך אנשים מבחוץ לא רואים בו "שם טוב" בגלל התנהגות מסוימת, נסיון או שמועה. או ששוה להקב"ה בן אדם שיכול להקריב את עצמו בשביל שמו הטוב אבל זה לא מה שהוא מבפנים אפשר לראות הרבה דוגמאות כמו אמא שבבית מחריבה לילדים שלה את העולם ובחוץ היא משתנה ומלטפת הולכת בצורה מסוימת אני נתקלתי במורה ששמה הולך לפניה אבל המעשים שלה רחוקים מזה...ז"א רחוקים מאד מדרך ד´ וכן גם מבחינה חוקית השאלה שלי היא חשובה לי מאד כי הרי כתוב ונמצא חן ושכל טוב בעיני אלוקים ואדם קודם כל אלוקים אח"כ אדם.. ואולי צדיקים באמת יכולים להיות גם עם שם טוב וגם מוצאים חן בעיני אלוקים ואדם כי זה נסיון קשה מאד שלא הרבה עומדים בו. אז האם שווה להלחם בכל מחיר על "השם טוב" או לבחור ולהיות שלמה בדרך האמיתית הפנימית??

תשובה

שלום וברכה

בוודאי ששם טוב אין הכוונה לפי מה שהאדם מייחצן את עצמו אלא הכוונה היא לשם טוב אמיתי וכמבואר במפרשים שהכוונה בשם טוב היא שנשמתו של האדם טהורה ללא כל ליכלוך וללא כל חטא והיא עדיפה ממעשים טובים בעלמא כאשר הנשמה מלאה בזוהמת חטאים.

ברור שצבועים שעושים מעשי זימרי ומראים את עצמם כצדיקים, עליהם נאמר כל המחלל שם שמיים בסתר נפרעים ממנו בגלוי.

עלי והצליחי,