שימוש במיקסר ותנור לבשר וחלב ופרוה

  • י"ב תמוז התשע"ד

שאלה

שלום אשמח לדעת האם מותר להשתמש במיקסר אחד לחלבי ובשרי וגם לפרווה.. וכן מה בענין תנור אפיה. (עדות המזרח) תודה רבה

תשובה

לכבוד השואלת,

השימוש במיקסר הוא תמיד בדברים קרים, שטעמם אינו נבלע בכלים; ולכן אם הקערה והמקציפים נקיים אין בעיה להשתמש בזה פעם לחלב, פעם לבשר (כאשר אין מעורב בו שום דבר חריף כגון בצל או פלפל), או לפרווה.

אולם לעיתים, המיקסר עצמו, בגלל קצב הסיבובים, מחמם את הדבר הנילוש, ואז, אם החום מגיע לשיעור שהיד סולדת בו, כ45 מעלות צלזיוס, אז נעשה המיקסר מיוחד למה שלשו בו בחום. ולמשל אם נעשה חם בחום כזה בפעם הראשונה כאשר לשו בו חלבי, אז הכלי נהיה חלבי ואין ללוש בו לכתחילה דבר פרווה המיועד לארוחה בשרית. אולם, אם הוא אינו מתחמם עד כדי כך, אין בעיה, ודינו שע"י ניקוי אפשר להשתמש בו.

לגבי תנור אפיה על פי פסקי עדות המזרח, מובאים כאן דברי מרן  הרב עובדיה יוסף  ז"ל (מספר קיצור ילקוט יוסף):

 "תנור אפיה חשמלי, שצולים בו בשר או עוף, אסור לבשל או לאפות בו מאכלי בשר ומאכלי חלב באותו תא שבתנור, כיון שהאידים מוליכים את הטעם מאחד לשני ואוסרים.

 "תנור אפיה חשמלי, יש להתיר לאפות באותו תנור עוגות הממולאים גבינה, בתוך מגש אחר המיוחד למאכלי חלב, ובלבד שיעבור זמן של מעת לעת, ובתנאי נוסף שיסיק את התנור לפני האפייה כחצי שעה[או שליש שעה] באופן שאם נשארה איזה זיעה בדפני התנור, תישרף כליל על ידי ההיסק. וכל זה באוכלים, [מפני שיש פוסקים רבים שסוברים שאין דין זיעה באוכלין], מה שאין כן במשקים כגון מרק וכיוצא, אין להתיר, אלא אם כן היתה הקדרה מכוסה היטב, שאז יש להתיר רק לאחר מעת לעת, ועל ידי היסק כאמור.

[ויש רק להעיר שהרב ז"ל דיבר אודות האיך להכשיר את התנור מצד הזיעה הנבלע בדופניו; אבל דבר פשוט הוא, שבכל תהליך של התכשרות של כלי ממה שבלוע בדופניו, חייב הכלי מקודם להיות נקי לחלוטין מכל ממשות של אוכל הנדבק על פני השטח. וענין זה הוא כל כך יסודי לתהליך של התכשרות כלים , עד שאפילו לא הזכרו הרב ז"ל בדבריו.]

בברכה,

רב נחום