חברה והשקפה

נפש בהמית, או עולם האצילות?

  • י"ז תמוז התשע"ד

שאלה

שלום רב! איך ניתן להסביר שהאדם שנברא בצלם אלוקים חשוב יותר מהחיה או הבהמה?, אדם שיש בו נפש בהמית, אוכל דברים לא כשרים, מוציא מילות גסות מפיו, מסתכל בעריות, לועג על היהדות ועובדיה, נמשך אחרי הבלי העוה"ז, ובכל זאת בעיני הבורא נחשב כחשוב יותר מהבהמה, שכל בוקר אומרת שירה לבורא יתברך, אינה נמשכת אחר תאוות, היא אוכלת רק כשהיא רעבה, נשחטת כדי שלאדם יהיה מה לאכול, במיוחד בשר לכבוד שבת, ואין לה כלל שכל, ובכל זאת אדם חשוב מהבהמה?, וודאי שהתשובה והחרטה קיימת אצל האדם בלבד, אך לבהמה אין שכל כדי שתהיה לה בחירה בין הטוב לרע.

תשובה

שלום וברכה

האדם החוטא אכן נמוך יותר מהבהמה כמבואר בישעיהו פרק א

(ב) שִׁמְעוּ שָׁמַיִם וְהַאֲזִינִי אֶרֶץ כִּי יְקֹוָק דִּבֵּר בָּנִים גִּדַּלְתִּי וְרוֹמַמְתִּי וְהֵם פָּשְׁעוּ בִי:
(ג) יָדַע שׁוֹר קֹנֵהוּ וַחֲמוֹר אֵבוּס בְּעָלָיו יִשְׂרָאֵל לֹא יָדַע עַמִּי לֹא הִתְבּוֹנָן:
וכך אמרו במדרש  אשה כי תזריע [יב, ב] אחור וקדם צרתני א"ר ישמעאל בר תנחום אחור לכל המעשים וקדם לכל העונשין אם זוכה אמרין ליה אתה קדמת למעשה בראשית נאמר ורוח אלהים מרחפת ואם לאו יתוש קדמך, שלשול קדמך,
בהצלחה,