תפילה וברכות

שערי תפילה ננעלו?

  • י"ח תמוז התשע"ד
אא

שאלה

שלום רב, בתלמוד מסכת ברכות כתוב א"ר אלעזר מיום שחרב בית המקדש ננעלו שערי תפלה שנאמר (איכה ג, ח) גם כי אזעק ואשוע שתם תפלתי ואע"פ ששערי תפלה ננעלו שערי דמעה לא ננעלו שנאמר (תהלים לט, יג) שמעה תפלתי ה' ושועתי האזינה אל דמעתי אל תחרש האם תוכלו בבקשה לבאר לי את הכוונה של ננעלו שערי תפילה (אם כן מה כוחה של התפילה שאני מתפלל כל יום?) וכמו כן להסביר איך כן נכון להתפלל על פי הקטע הנ"לח בתלמוד. תודה מראש

תשובה

חשוקי חמד ברכות דף לב עמוד ב 
 
ננעלו שערי תפילה
כיצד פותחים את שערי התפלה שננעלו?
שאלה. נאמר במסכת ברכות דף לב ע"ב: ואמר ר' אלעזר מיום שחרב בית המקדש ננעלו שערי תפילה שנאמר גם כי אזעק ואשוע שתם תפילתי. ואעפ"י שננעלו שערי תפילה שערי דמעה לא ננעלו. האם יש דרך לפתוח את שערי תפלה?
תשובה. א. כתוב ב"חיי עולם" (ח"א פכ"ח) לצדיקים לא ננעלו שערי תפלה.
ב. עוד כתב שם דהכוונה שננעלו היא שאינו מובטח שיענה, אבל מ"מ התפילה מועילה, ונאמר בברכות דף לב ע"ב 'א"ר חנין א"ר חנינא כל המאריך בתפילתו אין תפלתו חוזרת ריקם'. [ונראה דהוא הדין המתפלל תפלה קצרה מאד אלא שהוא מבקש עליה זמן רב הוא בכלל המאריך בתפלתו] וסוף סוף יראה שתפלתו הועילה. ואמרו חז"ל במדרש שמואל פ"ד יש תפילה שמועילה מיד ויש שמועילה לסוף ג' ימים, ויש שמועילה בסוף ל' שנה. ומעיקרי התפילה שתהיה בהכנעה ובלב נשבר. ויעויין במהרש"א (ב"מ דף נ"ט ד"ה מיום שנחרב) שכתב: ומשנחרב המקום ההוא ננעל השער אשר שם, ובעי תפילה ורחמים מרובים לפני המקום שיפתח מנעול השער ההוא.
ג. כתב בספר אור תורה (שנדפס בסוף מעלות התורה) "ומה שלפעמים אין התפילה מועילה הוא מצד שאין התפלה יכולה לעלות למעלה כי הסט"א מפסקת... אבל ע"י שהאדם עוסק בתורה, הקול ההוא בוקע כל הרקיעים ולכן הוי מצלי היכא דהוי גרסי. יעויין ברכות דף ח'. וכך כתוב במדרש תנחומא אמור ט"ז, שני בני אדם יושבים ועוסקים בתורה הקדוש ברוך הוא מקשיב שנאמר אז נדברו יראי ה' ויקשב ה' וישמע.
ד. יתכן שתפילה בציבור מתקבלת גם כיום, שכך משמע מלשון הרמב"ם פ"ח מתפילה ה"א 'תפילת הצבור נשמעת תמיד...'. ויעויין בספר 'בנייהו' (ברכות לב ע"ב ד"ה מיום שחרב) שתמה הרי לעיל בדף ח' מבואר שאין הקדוש ברוך הוא מואס בתפילת הרבים ואם שערי תפילה ננעלין נמצא נמאס תפילת הרבים? והשיב וז"ל: "שלעולם בעת תפילת הצבור, שעה אחת בשחרית ושעה אחת במנחה וגם בערבית, נפתחין שערי תפילה ונכנסת תפילת צבור, וגם היחיד המתפלל בשעת תפילת הצבור, ג"כ נכנסת תפילתו בשערי תפילה עם הצבור, אך בשאר שעות נסתמין שערי תפילה", עכ"ל.
נפסקה חומה של ברזל
עוד נאמר בסוגייתינו 'ואמר רבי אלעזר: מיום שחרב בית המקדש נפסקה חומת ברזל בין ישראל לאביהם שבשמים, שנאמר (יחזקאל ד) ואתה קח לך מחבת ברזל ונתתה אותה קיר ברזל בינך ובין העיר. ופירש רש"י ונתתה אותה קיר ברזל - סימן למחיצת ברזל המפסקת בינו לבינם. ויש להבין מהי החומה והמחיצה של ברזל?
ביאור לדבר כתב הבן יהוידע (ברכות לב ע"ב ד"ה עוד נ"ל) 'כי בזמן שבהמ"ק היה קיים היו הקרבנות מכפרים ואחר החרבן נעשו התפילות במקום קרבנות' אך בתפילות יש חסרון מצד הלב שהיצה"ר עומד שם ומבלבלו במחשבות זרות וידוע כי היצה"ר נקרא זר וכמ"ש רז"ל ע"פ לא יהיה בך אל זר איזהו אל זר בקרבו של אדם זה יצה"ר והנה אם תכתוב אותיות לב למפרע המורה על בלבול ותניח בתוכה זר למפרע יהיה מזה צירוף ברזל ולכן העונות קרי להו חומת ברזל שהיצה"ר יושב בתוך הלב ומחטיאו ואם היה תפילה ראויה בכונה שהיא במקום הקרבנות היו התפילות מפילים את חומת ברזל הנעשית מן העונות כי הקרבנות מכפרים ותפלה במקום קרבנות אך בחרבן בהמ"ק שנפסקו הקרבנות וגם התפילות שהיו במקומן אינם שלמים בלב לכך נשארה חומת ברזל - הם העונות הנעשים מן השראת יצה"ר שהוא זר בתוך לב האדם - מפסקת בין ישראל לאביהם שבשמים.
 
 

להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il
תגיות:

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה