שאל את הרב - כללי

שבועה

  • כ"א תמוז התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב וברכות על החזרת השות! אז זוהי שאלתי. אמא שלי אמרה שהיא נשבעת שלא לקנות לי ומחשב ואם היא תקנה יקרה לה כך וכך(בלשון הזה בלי להזכיר שם השם או משהו וגם בלי ספר תורה ) האם זאת נקראת שבועה?..עכשיו מחשב משחקים זה מה שמעסיק אותי כשאני לא לומד או בשיעורי תורה ובבית הכנסת וכמובן שאני רוצה יום אחד לעזוב את זה אבל עכשיו היא מסכימה לקנות לי האם מותר לה?ועוד דבר ונגיד במקרה שאסור אז אם היא נותנת לי כסף סתם ואני אקנה את המחשב זה נקרא שהיא עוברת על השבועה? תודה רבה

תשובה

לכבוד השואל,

1. מה שנעשה בלשון של "שבועה", כגון לשון "נשבעת"   כן נחשב שבועה אפילו בלי שם השם או נקיטת חפץ של מצוה.

2. אם האמא רוצה עכשיו לקנות, אז יש לה להתיר את השבועה אצל בית דין של שלש; היא עושה שם תור , וכשמגיעה לפני הדיינים היא מסבירה מה היתה כונתה בשעת אמירת השבועה, ומה נשתנה עכשיו, והם ידעו האיך להתיר לה.  ואם קשה לה להופיע בפני הב"ד, יש אומרים שהיא יכולה לדבר לפני הדיינים  דרך הטלפון.

3. אם היא נותנת לך את הכסף שמאפשר לך אח"כ את קניית המחשב, אע"פ שלא אמרה בפירוש שתקנה בזה מחשב, יתכן שזה גם כלול בשבועה. והואיל והגמרא אומרת ששבועה היא דבר חמורה ביותר, ראוי שתעשה את ההתרה וכמו שנזכר.

בברכה

רב נחום