שאל את הרב - כללי

האם היה זמן לפני בריאת העולם הגשמי

  • כ"ח תמוז התשע"ד

שאלה

בס"ד שלום רב. הקשבתי להרצאות באתר והבנתי שהזמן נברא רק כשנברא החומר. לכן לא שייך הזמן לפני בריאת העולם הגשמי . אשמח לקבל ביאור לגבי התורה "הגנוזה" שקיימת תתקע"ד דורות לפני בריאת העולם. לאיזה זמן מתייחסים באמירה זאת של חז"ל? ובנוסף אשמח לדעת האם התורה הגנוזה היא בדיוק אותה תורה כמו שאנחנו מכירים אותה היום?

תשובה

לכבוד השואל,

מבואר ע"י הרבי מחב"ד ז"ל שענין תתקע"ד דורות שייך לענין של "אלפיים דורות שקדמה תורה לעולם".

ענין זה מרמז על  שורש התורה שנברא כבר בזמן השתלשלות המדריגות הרוחניות (קודם בריאת החומר).

וכוונת חז"ל היתה להודיענו, שמתוך המדרגות של הרוחניים שהמציא הקב"ה בעולמות העליונים, שורש התורה כבר היתה במדריגה של אותם מעלות שהן נגדרים כ"שכל", ומקומם הרוחני היא עוד "לפני", כלומר למעלה מן אותם מעלות שהן נגדרים כ"מדות", שהם עיקר ענין העולם.

לכן נחשב שהתורה "התחילה" ב"שורשה", עוד "לפני" ה"עולם" שהם דרגת ה"מדות", וכאלו התחיל לפני כן בזמן של ההשתלשלות. אולם עצם הזמן עצמו שיש לנו בתוך עולם הזה, התחיל רק אח"כ, בזמן בריאת החומר. (ליל א' דחג השבועות (לפנות-בוקר), ה'תשי"ט).

בברכה,

רב נחום

ת