שאל את הרב - כללי

למה בכלל פנחס היה צדיק? (שאלה אקטואלית לימינו)

  • א' אב התשע"ד

שאלה

קודם כל שלום רב, יש לי שאלה שיושבת לי כבר די הרבה זמן על הראש ואני מקבל תשובות שעוברות ליד ולטעמי לא פוגעות כל כך. נתחיל בזה שאני בטוח בכל מאת האחוזים שפינחס היה צדיק ואין לי כל שאלה ח"ו עליו או על התורה הקדושה, השאלה שלי נובעת אך ורק מתוך לנסות להבין את המעשה יותר לעומק שיוכל לתת לי תשובות שאקטואליות לימינו, אז ככה אני אתחיל. ידוע שפינחס הרג את זימרי בכך שנכנס לאוהל והרג אותו ואת אותה אישה שהייתה איתו. ידוע בנוסף שכל "גדולי הדור" שהיו באותה תקופה לא עשו כלום וגם לא הורו לעשות משהו (אני שמעתי שהיו כאלה שגם התרו לא לעשות כלום) אז כמה שאלות. 1) לכאורה איך בכלל פינחס הצדיק מעז לעבור על צו של גדולי הדור? 2) וגם במידה והוא צודק במעשה שלו, הוא לא היה אמור לקבל עונש על זה? עכשיו כל אחת ילך עם "האמת" שלו וכוח האמונה והקשבה בצדיקים תרד, כל אחד יכול להגיד "אוקי כבוד הרב שמעתי מה שאמרת, אבל אני כמו פינחס ואני חושב שא' ב' וג' יותר נכונים ממה שאמרת" ולכאורה אני לא רואה סיבה למה שזה לא יהיה ככה. כי אם פינחס עבר על צו הרבני אז למה שאחד שבטוח בדרך שלו לא יעשה את המעשה שנראה לו לנכון? 3) בגמרא (שכחתי את הדף) מסופר שרבי אלעזר חלק על חכמים וקרו כמה ניסים במהלך הוויכוח ואפילו יצאה בת קול ואמרה שהלכה כמו רבי אלעזר, וחכמים החזירו אותה למעלה בטענה "שלמטה הרוב קובע". אז לכאורה גם אם פינחס צדק עדיין הרבנים אמרו שלא והם הרוב אז למה הלכה כמו פינחס? בסה"כ אלה השאלות שלי, ולמה זה אקטואלי כ"כ לימינו? כי אני רואה את כל זרמי הדת ברסלב,ליטאים,חב"ד וכו'. ויש גדולים בכל זרם וזרם בחלקם יותר ובחלקם פחות אך לעולם לא אדע איזה דרך היא המתאימה ביותר בשבילי וגם אם רבנים יגידו לי, אולי אני צריך להיות פינחס? (כמובן שאני מקצין את כל מה שאני אומר, וכמובן שאקשיב לגדולי דור) אך עדיין משהו לא מובן לי כ"כ בכל הסיפור הזה. מקווה שהייתי מספיק ברור ושהשאלה לגיטימית.. תודה רבה

תשובה

לכבוד השואל,

1-3. "גדולי הדור" שהיו באותה תקופה לא עשו כלום וגם לא הורו לעשות משהו (אני שמעתי שהיו כאלה שגם התרו לא לעשות כלום) אז כמה שאלות. לכאורה איך בכלל פינחס הצדיק מעז לעבור על צו של גדולי הדור?

אינו מדוייק. מובא בגמרא (סנהדרין פב.) "והמה בוכים פתח אוהל מועד", דהיינו, שגדולי הדור היו חלשים לפעול במצב שנתעלמה מהם ההלכה; אבל לא הורו דוקא שאין לעשות כלום. ובכן אין במעשה פנחס משום העברה על דעתם.

וגבי דרכים בעבודת השם, נכונים דבריך, שאם לא נתגדלת בדרך מסויים ואין עליך חיוב משום "אל תטוש תורת אמך", א"כ ראוי שתבחר דרך המתאים לפי היחודיות שלך.

כל הדרכים שעל פי שולחן ערוך הם לגימיטיים, והסיבה שנמצאים דרכים שונים היא דוקא משום כך: הואיל וישנם טיפוסים שונים בכלל ישראל, שכל אחד יוכל למצוא את השם יתברך על פי דרכו.

המטרה בכל הדרכים היא אחידה: להגיע לידי התקשרות ויחס אמיתי וחיובי עם בורא העולם יתברך. וכל הדרכים מובילים לאותו מקום. לכן אין לך לברר אלא אם הדרך הוא על פי שולחן ערוך; ואח"כ תראה אם היא מתאימה ואתה מזדהה אתו באישיות הייחודי שלך, בכדי שתוכל להשתמש באותו דרך ככלי לקשר את הנטיות המיוחות שלך לבורא עולם יתברך.

בברכה,

רב נחום

: