תורה ומדע

שאלה בנוגע למבול ומגדל בבל

  • ה' אב התשע"ד

שאלה

שלום רב כבוד הרב רציתי לדעת, מגדל בבל מספר את תופעת השפות המרובות בעולם. אולם, שמתי לב, שכבר אחרי המבול כתוב שהם יצאו לארצותיהם ללשונותיהם בגוייהם אחר המבול. לשון זו שפה, אבל כתוב אחרי המבול, לא אחרי מגדל בבל. כמו כן בתיבה נמצאים שמות "עמים" ולא שמות "אנשים". אז מה נכון? המבול הוא ה"בילול"? או מגדל בבל? נראה שלשניהם יש אותו השורש... מבול, בבל, בלל בברכה אליה

תשובה

לכבוד השואל,

תודה ששלחת את פנייתך שוב ביתר בירור.

1. "מגדל בבל מספר את תופעת השפות המרובות בעולם. אולם, שמתי לב, שכבר אחרי המבול כתוב שהם יצאו לארצותיהם ללשונותיהם בגוייהם אחר המבול. לשון זו שפה, אבל כתוב אחרי המבול, לא אחרי מגדל בבל. "

עיין בפירוש רש"י שכתב (בראשית י, פסוק כ) ""ללשונותם בארצותם" - אעפ"י שנחלקו ללשונות וארצות כולם בני חם הם". ופשטות הכונה בזה, שכונת רשי לומר שהתורה רצתה להודיענו שאע"פ  שנחלקו ללשונות וארצות - אח"כ בהמשך - מ"מ כולם בני חם הם. ואם כן, אין סתירה בין זה לבין מה שמודיענו התורה שהחלוקה בלשונות נעשית אח"כ בזמן מגדל בבל.

2. "כמו כן בתיבה נמצאים שמות "עמים" ולא שמות "אנשים". אז מה נכון? המבול הוא ה"בילול"? או מגדל בבל?"

שמות האישים שנזכרו בתיבה הם שמות אנשים פרטיים. אם כהיום נראה שהם כבר שמות של עמים, הסיבה היא משום שעבר כבר כל כך הרבה זמן מאז, עד שמכל יחידי שהיה בתיבה נוסד עם שלם מזרעו היוצא ממנו.

אם כן, במבול לא היה בילול עמי העולם, היתה רק משפחה אחת -משפחת נח - שיצאו מן התיבה.

בזמן מגדל בבל נענשו בזה שבלבל השם את שפתם, עד שאחד לא הבין את השני, ועל ידי זה נפרדו כל גוי כשלעצמו לשבת במקום מיוחד לו.

בברכה,

רב נחום