עלה תאנה

  • כ"ב אב התשע"ד

שאלה

שלום רב כבוד הרב רציתי לדעת בגן העדן כתוב "ויתפרו עלה תאנה", למה עלה ביחיד? ולא "עלי" ברבים? בכדי לתפור צריך שני עלים לפחות, לא? כמו כן כתוב שם ויגרש את האדם וישכן מקדם לגן העדן את הכרובים... את מי הוא שיכן מקדם לגן העדן? את האדם או את הכרובים? בהמשך כתוב שקין גורש אל קדמת עדן, האם זה אומר שהם עדיין היו בעדן? יש כאן משחקי מילים מוזרים. לקורא הפשוט זה נשמע כאילו הם כל הזמן היו בעדן, עד שקין גורש משם. בברכה אליה

תשובה

שלום וברכה

כך כתב השד"ל עלה: ל' יחיד, ובס' תורה אשר ביד הכותים כתוב עלי לשון רבים, ורבים חשבו הנוסח שבידנו מוטעה, והם לא ראו, כי שם עלה בלה"ק לא יקבל ריבוי, כי שם כולל הוא, כחברו פרי, שלא נמצא במקרא בל' רבים, רק אחר הגלות בימי נחמיה התחילו לומר (ח' ט"ו) עלי זית בלשון רבים, וכן בלשון חכמים אמרו ג"כ פירות.

הפירוש בפסוק ויגרש את האדם וישכן את  הכרובים הוא כך לאחר שגירש ה' את האדם השכין את הכרובים מחוץ לגן עגן לשמור.

כתוב שקין בא לגור בקדמת עדן, לא כתבו שהוא גורש ממקום כלשהו.