שבת

איך מותר לטלטל מוקצה מחמת חסרון כיס?

  • כ"ב אב התשע"ד

שאלה

שלום הרב, רציתי לדעת אם מוקצה מחמת חסרון כיס שמונח על הכיסא בשבת. האם מותר טלטול מן הצד? האם מותר טלטול לצורך גופו? אם הרב יוכל להסביר לי בפרטי פרטים את כל העניין אני אשמח ואודה לו. תודה מראש

תשובה

שלום רב,

אסור לטלטל מוקצה מחמת חסרון כיס לצורך מקומו, ואפילו לצורך גופו (דהיינו שאתה רוצה להשתמש במוקצה לצורך דבר שמותר בשבת), וכל שכן שאסור לטלטלו מחמה לצל (ראה שלחן ערוך סימן שח סעיף א).

אמנם מותר לטלטל גם מוקצה זה על ידי טלטול מן הצד, דהיינו שאתה מטלטל אותו על ידי חפץ אחר של היתר, ובתנאי שהטלטול הוא לא לצורך המוקצה, אלא לצורך דבר המותר בשבת (ראה שלחן ערוך סימן שיא סעיף ח, וקצור שלחן ערוך ילקוט יוסף סימן שח סעיף טז).

ואם אתה מטלטל את המוקצה בגופך, דהיינו שאתה לא מטלטל אותו בידיך, אלא על ידי חלק אחר בגופך (כגון ברגליך) אזי הוא מותר אפילו לצורך המוקצה (שלחן ערוך סימן שיא סעיף ח).

כדאי שתראה עוד הרבה פרטי דינים בעניינים אלו בילקוט יוסף הלכות שבת (סימן שח).

בברכה,

הלל מאירס