האם גר מחויב לכבד את אביו היהודי?

  • כ"ד אב התשע"ד

שאלה

שלום רב, לאחרונה קראתי כי מעיקר הדין אם ובן שעברו גיור יכולים להתחתן (כיוון שהם ברייה אחרת מאותה אחת שלפני הגיור) אך אסרו על כך חכמים שמא בני אדם יתגיירו בשביל להתיר את השרץ.. מכל מקום אבא יהודי שנולד לו ילד לא יהודי ולאחר מכן הילד התגייר האם מחויב אותו הילד (הלכתית) בכיבוד אב? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

הסיבה שחכמים אסרו על גר להתחתן עם אימו שהתגיירה היא כדי שלא יאמרו באנו מקדושה חמורה לקדושה קלה (ראה שלחן ערוך יורה דעה סימן רסט סעיף א).

לגבי חיובו של הגר בכיבוד אביו היהודי, נראה שבוודאי אסור לו לקללו ולהכותו ולבזותו, וכן צריך לנהוג בו מקצת כבוד מדין הכרת הטוב. והגדר בזה הוא בכל מקום לפי מה שנחשב אז בעיני הבריות לכפיות טובה (ראה שלחן ערוך יורה דעה סימן רמא סעיף ט, ובמה שכתב בספר ילקוט יוסףהלכות כיבוד אב ואם חלק א' עמודים תקסד-תקסה).

בברכה,

הלל מאירס