שאל את הרב - כללי

עפ"י שניים עדים או שלושה עדים

  • כ"ח אב התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, כתוב בפרשת שופטים פרק י"ז פסוק ו': "על פי שניים עדים או שלושה עדים יומת המת". אם על פי שניים עדים זה מספיק אז למה התורה חוזרת גם על שלושה? (קראתי את הרש"י במקום ולא הבנתי את ההסבר שלו)

תשובה

שלום רב,

יפה שאלת. יש כמה תשובות לשאלה זו, ומהן: תשובת רבי עקיבא במסכת מכות (דף ה עמוד ב) שמסביר: שכוונת התורה הייתה להקיש עדות של שלושה אנשים לעדות של שני אנשים לעניין אם מצאו שאחד מהעדים הוא קרוב או פסול, שכשם שבעדות של שניים, אם מצאו שאחד מהם קרוב או פסול עדותן בטלה, כך גם בעדות של שלושה אם נמצא אחד מהם קרוב או פסול עדותן בטלה.

זאת אומרת, שהתורה באה ללמד שאפילו בעדות של שלושה - שגם ללא העדות של אותו קרוב או פסול עדיין נשארו שני עדים כשרים - שמכל מקום כיוון שהם באו להעיד כמקשה אחת, לכן אם נמצא אחד מהם קרוב או פסול, כל העדות של הקבוצה הזו בטלה.

בברכה,

הלל מאירס