תורה ומדע

בני ימא גרסת רש"י

  • ב' אלול התשע"ד

שאלה

בס"ד שלום רב. שאלה זו היא תגובה לתשובה של הרב דניאל בלס לשאלה "בתולות ים יש או אין?" http://www.hidabroot.org/question/72742 (אפשר להשמיט ע"כ ולצרף את זה כתגובה לשם פשוט לא מצאתי את הכפתור "הגב" בכתבה) הרב דניאל שליט"א לא הזכיר את גרסת רש"י "פרים ורבים מבני אדם" ולכן פרש רש"י:"שאם בא אדם עליהם מתעברות הימנו: ובד"ה בני ימא פרש"י ז"ל כך:"דגים יש בים שחציין צורת אדם וחציין צורת דג ובלע"ז שריינ"א" הרי שלשיטת רש"י ז"ל יש בתולות ים. יתכן והסיבה שפרש"י שבני ימא הינם יצורים דמויי אדם כיוון שפירש שדולפינים יכולים להוליד מבני אדם והתולדות הם בני ימא. ומאחר וכמדומה אין הדבר אפשרי לפי המדע היום(כמדומה לי וכן הסביר הרב מנשה ישראל ע"פ הגמרא עצמה כאן: http://hidabroot.co.il/CommunityDetail.asp?FaqID=39395) לו רש"י ידע כן היה מודה שהגרסא "כבני אדם" היא הנכונה. אך אין זה מוכרח כי אפשר שנשתנו הטבעים גם אפשר שאין זה הדולפינים המוכרים לנו אלא יצור אחר. ומ"מ נראה לי שראוי ונכון להזכיר את פרוש רש"י ז"ל. גם לא הבנתי מדוע הרב כתב ע"פ הגמרא בחולין שאיננו פוסל יצור ימי דמוי אדם? הגם שבדברי רש"י אפשר כמו שכתבתי מה גם שהגרסא בגמרא איננה מוכרחת(שלפנינו כתוב "כבני") הלא לכאורה דברי הגמרא בחולין מוכרחים הם שיש יצור דמוי אדם בים. וגם לא מוכרח מה שאמרתי ברש"י כי אפשר שאין הדיבור בני ימא קשור לדיבור הקודם וגם אם רש"י יודה לגרסא כבני אדם עדיין יפרש שבני ימא הם יצורים דמויי אדם ויש לו את הגמרא בחולין לסימוכין. נ.ב- כבר כתב הרב מנשה כאן http://hidabroot.co.il/CommunityDetail.asp?FaqID=39395ישראל שאין דבר כזה בתולות ים ושזה פרוש שגוי(כנראה נעלם ממנו דיבור רש"י אחרת לא היה כותב "שגוי") ואמרתי בזמנו לחבר לכתוב לו על פרש"י ולא קבלנו תשובה(אולי מסיבה תכנית זה לא הגיע אלכם).

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

חלילה, אין "פירוש שגוי", וגם מה שנראה לנו שגוי יש בו נגלה ונסתר, ובנסתר יש טעמים ורעיונות מוסריים. כך לדוגמה מדרשי חז"ל יכולים להשתמש בדמויות או אירועים בלתי מציאותיים במטרה ללמד אותנו רעיון מוסרי תורני חשוב. כך שגם אם פרט מסויים אינו נראה מציאותי, אין פירוש הדבר שאין בו רעיון תורני שיכול לחנך אותנו, כי כל מה שכתבו חכמים, כתבו בסיעתא דשמיא, והכל תורה, ובכל צפונה חכמה רבה ללמדנו.

עידכנתי את התשובה יחד עם מקורות נוספים:

ייתכן בהחלט שיש יצור ימי הנראה בחציו כאדם, כפי שיש יצורים יבשתיים שדומים לבני אדם (קוף האורנג אוטן למשל, או קוף החוטם).
בכל אופן אף מפרש לא טען שבנות ים הם יצורים אינטליגנטיים שמדברים. גם ציפורים מצייצות ומזמרות.

בברכה,
דניאל בלס