איך עושים נטילת ידיים עם גבס?

  • ב' אלול התשע"ד

שאלה

שלום רב, רציתי לדעת איך אני נוטל ידיים כאשר יד שמאל בגבס. בתודה, שבת שלום.

תשובה

שלום רב,

אם כל השטח שצריך ליטול בו ביד שמאל, מכוסה בגבס, יש ליטול רק את יד ימין, ולברך 'על נטילת ידיים' כרגיל.

מקורות: אמנם בערוך השלחן (סימן קסג סעיף ב) סובר שבאופן כזה שנוטל רק ידו אחת אינו מברך כלל. ובספר אורח נאמן (סימן ד אות ה) נוטה לומר שיברך על נטילת יד. אולם בשו"ת זבחי צדק חלק ב' (חלק אורח חיים סימן יג) פסק שיברך על נטילת ידיים. וכ"כ בשו"ת רב פעלים חלק א' (חלק אורח חיים סימן ח) שהדעת נוטה שיברך על נטילת ידיים, ואין חשש מחזי כשקרא אם יברך ידיים על יד אחת, דוודאי הברכה הולכת על עיקר התקנה והמצווה שתיקנו חז"ל ולא הולכת על מה שהוא עושה עתה. ודברי הזבחי צדק והרב פעלים הובאו בכף החיים (סימן ד אות ז). וכן העלה בשו"ת יחוה דעת חלק ב' (סימן יט) ובשו"ת יביע אומר חלק י' (עמוד צז אות ח) ובספר הליכות עולם חלק א' (עמודים שכב-שכד).

בברכה,

הלל מאירס