חגים ומועדי השנה

האם יש קטעים בסליחות שאסור לאישה לומר כשהיא מתפללת לבד?

  • ב' אלול התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, האם ישנם קטעים מסוימים באמירת הסליחות שחל לגביהם איסור על האישה לקרוא כשהיא מתפללת לבדה, בביתה? ואלו הם? אודה לתגובתך כתמיד.

תשובה

שלום רב,

1. אין לה לומר י"ג מידות של רחמים אשר בפסוק ויעבור, אלא אם כן היא אומרת זאת בדרך קריאה בעלמא עם טעמי המקרא (שלחן ערוך אורח חיים סימן תקסה סעיף ה, ומשנה ברורה ס"ק יב).

מותר לה לומר א-ל מלך יושב על כסא רחמים וכו' (חזון עובדיה ימים נוראים עמודים ל-לא).

2. אין לה לומר שום קטע בארמית (משנה ברורה סימן תקפא סק"ד).

3. מותר לה לומר אבינו מלכנו (שו"ת שבות יעקב חלק ג' סימן מב, ושכן מבואר להדיא בתשובת הריב"ש סימן תקיב, וגם בקיצור שני לוחות הברית כתב כן בשם הגדולים. וכן פסקו האליה רבה סימן תקפד אות ה, והמטה אפרים שם סעיף יד. וכ"כ בחזון עובדיה שם עמוד רה).

4. לפי מנהג האשכנזים מחוץ לירושלים אין לעשות נפילת אפיים במקום שאין ספר תורה (יעויין רמ"א אורח חיים סימן קלא סעיף ב, וספר ארץ ישראל סימן א סעיף ט).

בברכה,

הלל מאירס