מצוות הצדקה

  • ב' אלול התשע"ד

שאלה

שלום לכבוד הרב, רציתי לשאול בעניין מצוות הצדקה. מזה זמן רב שאני נוהגת להתעלם מאנשים שמושיטים ידם ברחוב או מראים דף שמצוין על האדם שהוא אילם כמו כן אנשים חרדים (כך נראים לפחות) שמבקשים תרומות, ה"ק וכו'.וזאת מכיוון שאינני יודעת באמת לאן הכסף הולך ומעדיפה לתת לארגונים מוכרים ומסודרים. העניין שאני עושה זאת לא בלב שלם. האם אני נוהגת נכון? כיצד ניתן להתנהל בעניין זה?

תשובה

לכבוד השואלת,

הגמרא כבר מתיחס לנושא הזה:

"אמר רבי אלעזר בואו ונחזיק טובה לרמאין שאלמלא הן היינו חוטאין בכל יום שנאמר (דברים טו) וקרא עליך אל ה' והיה בך חטא". ופירש רש"י: היינו חוטאים - שאנו מעלימין עין מן העניים אבל עכשיו הרמאים גורמים לנו:

הרי שאפשר לחשוש מפני הרמאים וממילא להקפיד לתת את הכסף דוקא לאירגונים מוכרים, וכמו שכתבת.

ומכל מקום כדי שלא להביא עני אמיתי לידי קריאה מתוך צער להשם, ואז זה נחשב כחטא ח"ו וכמבואר בפסוק, ראוי לתת נתינה קטנה לאותם האנשים המושיטים יד ברחוב אם את מרגישה שיש צד שהם יכולים להיות אמיתים והדבר ביכולתך.

בברכה,

רב נחום