חברה והשקפה

מדוע אסור ליהודי/ה להינשא לגוי/ה, זה לא גזנעות?

  • ה' אלול התשע"ד

שאלה

שלום רב, אני פונה כעת בעקבות דיון שהיה לי עם ידידה דתל"שית בנושא. ידוע לי כי מקור האיסור כבר בתורה וכן מובנות לי ההשלכות בהתייחס לצמצום העם היהודי הנובעות מעצם הגדרת יהודי כמי שאמו יהודיה. שאלתי נוגעת יותר למהות האיסור. מדוע הדבר נאסר מלכתחילה? בהקשר לנושא זה, עולה גם שאלה האם היהדות דוגלת בהשקפה גזענית? שכן, בבסיס האיסור ובלא קשר לסיבה לו, הרי שאנו מפלים בהתייחס לנישואין בין מי שהינו יהודי ומי שאיננו יהודי. במישור הרחב יותר נראה שבכלל ביהדות ישנו יחס שונה לגויים ולרוב במובן השלילי. כך למשל חילול שבת להצלת גוי הינו רק מושם דרכי שלום...אך האמנם אין הוא אדם ועל כן נזר הבריאה לא פחות מכל אחד מאיתנו? באופן דומה (ומובן לי בהקשר זה כי השכלתי בנושאים אלו מוגבלת ואפשר שהדברים יצאו מהקשרם), ידוע לי, כי נהוג לסווג את כלל הברואים למדרגות על פיהן היהודי מצוי מעל יתר הברואים ובכלל זה ה"מדבר" (בני אדם). האם יש בסיווג הזה משום קביעה כי אנו כיהודים עליונים בכל מיתר הברואים? או שהכוונה היא רק במישור הצר יותר של תפקיד רוחני וקרבה לקב"ה שהם בבחינת תפקיד ייעודי (ובו גלומות חובות וזכויות) אך ללא כל קשר לתפיסות של עליונות או תפסיות גזעניות דומות ביחס ליתר העמים. אני מתנצל על האריכות, גלשתי מעט הואיל ומדובר בנושאים אשר הרושם האישי שלי, כמו גם של שותפתי לשיחה, הינו כי הינם קשורים. אשמח לתשובה מפורטת ככל הניתן אשר עיקרה במהות איסור הנישואין לגויים ובשאלה האם יש באיסור זה משום ביטוי גזענות. תודה ושבוע טוב, אריאל

תשובה

שלום וברכה

אציע שתראו את שני ההרצאות הבהירות של הרב זמיר כהן שבעז"ה יבהירו לכם הכל. אם לאחר מכן יישארו שאלות, נשמח לענות.

https://www.hidabroot.org/he/video/54387

https://www.hidabroot.org/he/video/54934