קטפתי פירות ללא רשות ועוד ענייני גזל

  • ז' אלול התשע"ד

שאלה

בס"ד שלום רב! יש לי כמה שאלות בנושא גזל בקשר למקרים שקרו בעבר (חלקם לפני זמן רב, כמה שנים לפני שחזרתי בתשובה) אני מקווה שאוכל למצוא פתרון כעת לקראת ראש השנה בע"ה 1. כשהיינו ילדים וחיכינו בתחנת אוטובוס נהגנו לקטוף תפוזים מעץ שהיה בגינה כלשהי של מישהו(הגינה הייתה מוקפת חומה אבל העץ קרוב לרחוב) סתם בשביל משחק כל יום. יום אחד יצא בעל הבית אדם זקן וביקש להפסיק כי לא נשארו תפוזים בעץ (לא צעק לא קילל ולא ביקש כסף, רק ביקש יפה) ואמרנו לו שאנחנו מצטערים. קשה לי להזכר בוודאות אם באמת הפסקנו מאז או לא (הנ"ל קרה בגיל 13-14) אני יודעת איפה נמצא הבית אבל לא יודעת אם הבעלים נשארו אותם בעלים... 2. בתיכון היינו אמורים לקנות חוברות מסויימות ישירות מהמורה. המורה אמרה שחסר לה כסף כי תלמיד אחד לא שילם ולא ידענו מי זה כי לא נערך רישום מסודר, ואני לא זוכרת כ"כ אם שילמתי או לא. בהתחלה הייתי בטוחה שלא שילמתי, ואז חברה שלי אמרה שהיא זוכרת ששילמתי. בכל מקרה בסופו של דבר המורה ביקשה מכל תלמיד לשלם לה שקל אחד יותר כדי לכסות את החוב. (החוברת הייתה 40 ש"ח והיינו 36 תלמידים) 3.עבדתי במקום מסוייםוהיו משלמים לי נסיעות(נניח 20 ש"ח ) עברתי לסניף קרוב לבית(10 ש"ח נסיעות) והיו אמורים להוריד לי את זה בהתאם. כמה חודשים אח"כ גיליתי את הטעות, שהנסיעות נשארו אותו דבר. אמרתי לאחראי מעלי והוא אמר שאני לא אעשה כלום ו"אהנה" מהמתנה של החברה.(זה רשת גדולה והוא רק עובד שם) 4. מה הדין לגבי גזל מגוי שאי אפשר למצוא אותו כי אני לא יודעת את שמו? וגויים בכלל? 5. עבדתי במקום מסויים ולא הרשו לנו לשתות משקאות חריפים(אבל משקאות רגילים וקינוחים שנשארו כן) ובכ"ז הברמן הביא לי כוס ושתיתי.. 6. יצאתי מחניה עם הרכב ובגלל שהייתה "מדרגה" אז האוטו עשה רעש של הפח כשירדתי מהמדרגה, ובכ"ז אני בספק שאולי פגעתי באוטו לידי, למרות שהסתובבתי באותו רגע לראות והיה רווח בינינו, אולי למטה ליד הגלגלים זה התנגש.. זה היה די קרוב. מצטערת שיצא כ"כ ארוך.. תודה רבה..!

תשובה

שלום וברכה

 1. יש לדפוק בדלת הבית ולבקש את סליחתו. אם הוא יאמר שהוא לא היה הבעלים אז יש לשאול מי היה הבעלים ולבקש את מחילתו.

 2. פטורה.

3. יש לשלוח חזרה את הכסף להנהלת הרשת או לכתוב מכתב בקשת סליחה להנהלת הרשת ולכתוב להם שאם הם רוצים את הכסף בחזרה שיכתבו לך ואת תשלמי להם.

4. אין לגזול מגויים, אבל אם גזלת אין חובה להשיב ויש להתוודות בינך לבין קונך.

5. הברמן צריך לשלם.

6. מסתבר שלא פגעת.