שאל את הרב - כללי

למה הגויים אשמים

  • י"ג אלול התשע"ד

שאלה

אנשים שנולדים במקומות כמו אפריקה שלא שמעו על אלוהים בכלל מה הם אשמים הם לא יודעים עליו בכלל ואנשים שההורים שלהם מלמדים אותם על דת אחרת מה הם אשמים שהם גויים משהם קטנים זה מה שמלמדים אותם ואיך הם יכולים לדעת שאלוהים קיים באמת הוא לא שלח שום סימן

תשובה

לכבוד השואל,

כפי שהבנתי, אין עליהם אשמה על מה שהם לא יכלו לדעת מעצמם.

אבל על מה שיכלו לדעת מעצמם, מוטל עליהם האחריות לנהל את חייהם באופן מתאים.

למשל, אם כל גוי נולד בהבנה טבעית שאסור להרוג בן אדם, הוא אחראי לשמור על זה. וכן לגבי גניבה, ניאוף, וכדו'.

ואחד מן הדברים שכל בן אדם נולד אתו, הוא הצורך הטבעי לשעבד את עצמו ולבטל את עצמו למציאות יותר עלאי ממנו.

וכפי ידיעותי, אין זה הגדרה נכונה שבמקום כמו אפריקה אין להם ידיעה מכח עלאי; השאלה אודות מציאות בורא העולם נידוש בין כל יושבי תבל כבר אלפי שנים, וברור שיש להם איזשהו מסורת בענין מאבותיהם.

לכן הם אחראיים ללכת לפי השכל הישר שלהם ולהאמין שיש כח נשגב עליון, כיון שהשכל הישר שלהם אומר שיש בורא לעולם שהוא סיבה ראשונה לבריאתו ולקיומו.

ויש דעות בפוסקים אם מותר לגוי להאמין בשיתוף (עי' ברמ"א אורח חיים סימן קנו); אבל אפילו לדעות שמותר לו, מ"מ הוא חייב להאמין שבין הכוחות הפועלים בעולם ישנו כח נשגב עליון שהוא הבורא של שמים וארץ (ואח"כ תפקיד היהודים בעולם לגלות שבורא עולם הזה הוא יחיד, ושאין כאן שום שיתוף ח"ו).

בברכה,

רב נחום