חברה והשקפה

האם באמת יש בחירה חופשית?

  • ט"ז אלול התשע"ד

שאלה

האם יש לנו בחירה בעולם? כי לפי מה שניראה לי יש בחירה אבל לא חופשית, כי אנחנו מקבלים עונש אם אנחנו לא עושים מה שה' ציווה אותנו

תשובה

שלום וברכה

אכן אין לנו רשות בחירה, יש לנו רק אפשרות בחירה. זאת אומרת הקב"ה נתן לנו את היכולת לבחור בטוב או ברע כרצונינו אולם אין הקב"ה מתיר לנו לבחור ברע, אם נבחר ברע, ניענש, אלו הם דברי הפסוקים דברים פרק ל

(טו) רְאֵה נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַיּוֹם אֶת הַחַיִּים וְאֶת הַטּוֹב וְאֶת הַמָּוֶת וְאֶת הָרָע:
(טז) אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיּוֹם לְאַהֲבָה אֶת יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ לָלֶכֶת בִּדְרָכָיו וְלִשְׁמֹר מִצְוֹתָיו וְחֻקֹּתָיו וּמִשְׁפָּטָיו וְחָיִיתָ וְרָבִיתָ וּבֵרַכְךָ יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ בָּאָרֶץ אֲשֶׁר אַתָּה בָא שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ:
(יז) וְאִם יִפְנֶה לְבָבְךָ וְלֹא תִשְׁמָע וְנִדַּחְתָּ וְהִשְׁתַּחֲוִיתָ לֵאלֹהִים אֲחֵרִים וַעֲבַדְתָּם:
(יח) הִגַּדְתִּי לָכֶם הַיּוֹם כִּי אָבֹד תֹּאבֵדוּן לֹא תַאֲרִיכֻן יָמִים עַל הָאֲדָמָה אֲשֶׁר אַתָּה עֹבֵר אֶת הַיַּרְדֵּן לָבוֹא שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ:
(יט) הַעִדֹתִי בָכֶם הַיּוֹם אֶת הַשָּׁמַיִם וְאֶת הָאָרֶץ הַחַיִּים וְהַמָּוֶת נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַבְּרָכָה וְהַקְּלָלָה וּבָחַרְתָּ בַּחַיִּים לְמַעַן תִּחְיֶה אַתָּה וְזַרְעֶךָ:
(כ) לְאַהֲבָה אֶת יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ לִשְׁמֹעַ בְּקֹלוֹ וּלְדָבְקָה בוֹ כִּי הוּא חַיֶּיךָ וְאֹרֶךְ יָמֶיךָ לָשֶׁבֶת עַל הָאֲדָמָה אֲשֶׁר נִשְׁבַּע יְקֹוָק לַאֲבֹתֶיךָ לְאַבְרָהָם לְיִצְחָק וּלְיַעֲקֹב לָתֵת לָהֶם: פ
מטרת הבחירה החופשית בעולם הזה אינה לתת לאדם לעשות באמת את מה שבא לו. הקב"ה ברא את העולם כדי להיטיב לברואים ולתת להם שכר טוב לעולם הבא, כדי שהאדם יהנה בהנאה מקסימלית בעולם הבא, חובה שהשכר שהוא יקבל יהיה שכר שמגיע לו על פי דין עקב התאמצותו לעבוד את ה' בבחירתו החופשית למרות שהיה יכול לבחור אחרת, על כן נתן הוברא את האופציה לאדם לבחור לעשות כרצונו. מאחר וזאת היא כוונת הבחירה, בוודאי שאין כל מקום לשאול מדוע איננו רשאי לבחור ברע.