שאל את הרב - כללי

מדוע משה לא מל את בנו?

  • כ"ח אלול התשע"ד

שאלה

בס"ד לרב שלום, 1.מדוע משה לא מל את בנו בזמן? אם זה בגלל סכנת דרכים הרי יכל למול ולחכות שיבריא ואז שימשיך למצרים... 2.למה ה' לא מתגלה למשה ואומר שטעה ובמקום זה מעניש אותו במחלה 3.האם משה אמר לציפורה לעשות ברית או שהבינה לבד שמשה חלה כי לא עשה ברית?

תשובה

שלום וברכה

1.  הוא לא יכול לחכות כי הוא צריך ללכת לגאול את עם ישראל.

2. ההתגלות היתה באמצעות הנחש. אין ה' מתגלה ליחיד לצורכו כלל.

3. היא הבינה לבד כי ראתה את מעשה הנחש. וכמבואר ברש"י ויבקש המיתו. למשה, לפי שלא מל את אליעזר בנו, ועל שנתרשל נענש עונש מיתה. תניא אמר רבי יוסי ח"ו לא נתרשל, אלא אמר, אמול ואצא לדרך, סכנה היא לתינוק עד שלשה ימים, אמול ואשהה שלשה ימים, הקב"ה צוני לך שוב מצרים, ומפני מה נענש מיתה, לפי שנתעסק  (ו) במלון תחלה במסכת נדרים (לא:), והיה המלאך נעשה כמין נחש, ובולעו מראשו ועד יריכיו, וחוזר ובולעו מרגליו ועד אותו מקום, הבינה צפורה  (ז) שבשביל המילה הוא: {כה} ותגע לרגליו. השליכתו לפני רגליו של משה: ותאמר. על בנה: כי חתן דמים אתה לי. אתה היית גורם להיות החתן שלי נרצח עליך. הורג אישי אתה לי {כו} וירף. המלאך ממנו. אז, הבינה  (ח) שעל המילה בא להרגו