חברה והשקפה

למה היום אסור למכור בתו לאמה ?

  • ח' תשרי התשע"ה

שאלה

יוצא לי לדבר הרבה עם אנשים חילונים ואתאיסטים ויום אחד דיברתי אם אחד שאמר שהיהדות השתנתה והיהודים היום אינם יהודים. וההוכחה - שאין היום מושג של למכור את בתו לאמה עבריה, ולא מקדשים ילדה בת 3 היום. ולא ידעתי מה לענות לו חוץ מלהגיד שברור לי שהיהדות לא משתנית ! ושיש סיבה טובה למה זה ככה. וצריך פשוט ללמוד. אבל הבעיה שזה לא משכנע.. אני מאוד אשמח לדעת את התשובה כי זה יועיל לי אישית להבין גם נושאים אחרים ביהדות כי זה נוגע להמון סוגיות לדעתי. ואני מאוד אשמח לשמוע תשובה מפורטת ולהבין יותר. תודה כבוד הרב !

תשובה

שלום וברכה

התורה אכן לא השתנתה ולא תשתנה לעולם  והא לך דברי הרמב"םהלכות עבדים פרק א

הלכה י
אין אמה העבריה נוהגת ולא עבד עברי נוהג אלא בזמן שהיובל נוהג בין עבד עברי שמוכר עצמו בין זה שמכרוהו בית דין וכבר ביארנו מתי בטלו היובלות.

אמת שעל פי תורה יש יכולת לאב לקדש את בתו מגיל 0 אבל אין זה רצוי על פי התורה וכמבואר בדברי הרמב"ם  הלכות אישות פרק ג

ואף על פי שיש רשות לאב לקדש בתו כשהיא קטנה וכשהיא נערה לכל מי שירצה אין ראוי לעשות כן אלא מצות חכמים שלא יקדש אדם את בתו כשהיא קטנה עד שתגדיל ותאמר בפלוני אני רוצה.

התורה נתנה את האפשרות לאב לקדש את בתו כדי שבמקרה הצורך ישתמש בזה כגון בעת גזירה וכדו' וכדוגמת שנהגו בתימן לקדש בנות קטנות כדי שהמוסלמים לא יתפסו אותם ויאסלמו אותם בעל כרחם. אבל התורה לא רצתה שישתמשו באפשרות הזאת וכמו שהתבאר בדברי הרמב"ם.