הלכות ומנהגים
האם מותר להיות מזכירה במשרד עורכי דין
- כ"ט חשון התשע"ה
שאלה
האם מותר לאישה דתיה לעבוד בתור מזכירה במשרד עורכי דין? תודה
תשובה
לכבוד השואלת,
מעיקר הדין הדבר מותר, אך יש הרבה נסיונות הלכתיות שהאישה חייבת ליזהר בהם במצב כזה, ולהיות ערנית להם.
הראשון הוא איסור יחוד. אסורה האשה להיות במשרד סגורה אפילו עם שני אנשים פרוצים (אינם דתיים) או עם גבר אחד ושתי נשים. ולכן אם המעביד יבקש ממנה לישאר יום אחד יותר מאוחר אחרי ששאר עובדים עוזבים, תזהר מאד להמנע ממצב של ייחוד.
השני היא קלות ראש. אסורה האשה להקל ראשה עם גבר שאינו בעלה. וכלול בזה עניני צחוק או סיפורי דברים אודות אחרים הנאמרים במשרד שלא לפי רסן ההלכה, כגון שכוללים לשון הרע, דיון של חבר לכף חובה או ניבול פה. וכל שכן שאסורה הנגיעה, ולחיצת ידים שנהוג בפגישות. ואע"פ שיש מיעוט פוסקים שרצו להקל בנתינת יד בשנים שעברו, כהיום, אחרי שירדה מעמד החילוני בנושא הצניעות למצב ירוד ביותר בשנים אחרונות, דבר פשוט הוא שגם לחיצת יד יכול כבר להביא לידי מכשול.
השלישי והרציני ביותר, היינו "בניית יחס". כל אדם שעובד מספר רב של שעות בכל יום בשביל הזולת ובקביעות, בהכרח הולך ומתרקם ביניהם איזשהו יחס. היחס הזה הוא אמור להיות רק קשר עסקי של עובדים, אבל כהיום בעולם העסקים בעולם החילוני, בקלות נהפכת הקשר הזה לקשר אישי או יותר, רח"ל. לכן האשה הלוקחת משרה כזו, צריכה תמיד להיות ערה שלא תצא הקשר מגבול העסקי לגבול האישי. וצריכה תמיד לשמור על הגבולות (הן הגבולות ההלכתיות שנזכרו לעיל, והן על הגבולות הפנימיות המשתנים ומתרחשים בקרבה או בקרב מעבידה בהמשך הזמן.
ובאיזהו שלב, אם היא מבחינה שהיחס הזה עבר את הגבול שהציבה לעצמה בתחילת עבודתה - ואפילו במקצת - וכגון שהבוס מזמין אותה לבד לצאת איתו לקפה -היא חייבת לסרב. ובאם הדבר ממשיך, היא תתחייב להפטר ממשרה זו מיידית.
ואין להתחכם או להורות היתר בדבר.כי כבר אמרו חז"ל, אין אפוטרופוס וכו'.
לכן, אם למעשה האשה חושבת שתוכל לקחת את המשרה בתנאים כאלו, אין איסור לפי שורת הדין. אמנם אם יש לה ספק בדבר המציאות במקום העבודה החדשה, כמובן שעדיף לה בהרבה לקחת משרה במקום שהתנאים שעל פי הלכה יושמרו בלי ספק.
בברכה,
רב נחום
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il