חברה והשקפה

מה עונים למישהו שאומר גם הרמב"ם עבד?

  • ג' כסלו התשע"ה

שאלה

שלום רב, רציתי לדעת כיצד לענות למישהו שמדבר נגד לומדי התורה ואומר שהרמב"ם עבד וגם למד תורה, זוהי טענה שאני שומעת הרבה מציבור שאינו מעריך את לומדי התורה וכאשר מציגים בפניי את העובדה הזו שהרמב"ם היה רופא אין לי כ"כ מה לענות. אני באופן אישי נורא מעריכה את לומדי התורה ויודעת שבזכותם עומד העולם ולו יכולתי אני לפרנס אפילו אברך אחד הייתי מאושרת שיש לי חלק בתורה שלו (- ברור לי שחילוני לא יבין זאת(ביטח לא ממני) אך לפחות תשובה בנושא הרמב"ם אוכל לענות לו. תודה.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

קודם כל יישר כח על אמונתך היציבה בלימוד התורה וחשיבותה. עלי והצליחי!

הרמב"ם למעשה למד תורה והתפרנס על ידי אחיו. רק לאחר שאחיו של הרמב"ם הפליג וטבע בים, נאלץ הרמב"ם לעסוק במלאכה כדי לפרנס את בני משפחתו (גם בני משפחת אחיו).

כל גדולי ישראל למדו כל היום תורה, ועסקו במלאכה רק כשלא היתה להם ברירה אחרת.

הרמב"ם היה רופא, אך הוא לא למד ב"אוניברסיטה",  אלא חקר את הטבע מתוך ראייה תורנית, והיה מתאר את חכמת הבורא מתוך הטבע וגוף האדם. אין סתירה בין מדע לתורה, כאשר מדובר בצדיק אמיתי שיודע כיצד ללמוד את החכמות של הטבע לשם השגת התורה.

 בזכות התורה מתקיים העולם (ירמיהו לג, כד): "ואם לא בריתי יומם ולילה חוקות שמים וארץ לא שמתי". כך לימד גם רבי חיים מוולוז'ין (תלמידו של הגאון מוילנא) וכתב בספרו "נפש החיים" שאילולי לומדי התורה, לא היה העולם מתקיים.

עבודת השם היא עיקר חיי האדם: "ואהבת את ה' אלוהיך בכל לבבך, ובכל נפשך ובכל מאודך..."

על האדם לעסוק בתורה כל רגע מחייו: "ודיברת בם בשיבתך בדרך ובלכתך בדרך ובשכבך ובקומך".

לימוד התורה הוא מעבר לכל עניין גשמי. הרמב"ם כתב (תלמוד תורה ג,ה): "מי שנשאו ליבו לקיים מצוה זו כראוי לה, ולהיות מוכתר בכתרה של תורה - לא יסיח דעתו לדברים אחרים, ולא ישים על ליבו שיקנה תורה עם העושר והכבוד כאחד. כך הוא דרכה של תורה: פת במלח תאכל, ועל הארץ תישן, וחיי צער תחיה, ובתורה אתה עמל.  ולא עליך כל המלאכה לגמור, ולא אתה בן חורין ליבטל; אבל אם הרבית תורה, הרבית שכר, והשכר, לפי הצער".

הנה כתבה שתוכלי להציע לקריאה:

http://www.hidabroot.org/he/article/3692

שלך בברכה,
דניאל בלס