שאל את הרב - כללי

מלא לשמה לשמה

  • י' כסלו התשע"ה

שאלה

אות ל"ח: "ונמשיך להרחיב את החיוב של העסק בתורה ומצוות לשמה שהתחלתי לדבר בו. הנה יש להבין את השם הזה של "תורה לשמה", למה מוגדרת העבודה השלימה הרצויה בשם הזה "לשמה", והעבודה שאינה רצויה בשם של "לא לשמה", כי לפי המובן הפשוט, שהעוסק בתורה ומצוות מחוייב לכוון לבו לעשות נ"ר ליוצרו, ולא לשם טובת עצמו, היה צריך לכנות זה ולהגדירו, בשם "תורה לשמו" ו"תורה שלא לשמו", שפירושו לשם שמים, ולמה מגדירים זה בשם "לשמה" ו"שלא לשמה", שפירושו לשם התורה. אלא ודאי, שיש כאן הבנה יתירה מהאמור, שהרי הלשון מוכיחה, שתורה לשמו, שפירושו לעשות נחת רוח ליוצרו, אינו מספיק עדיין, אלא שצריך עוד שיהיה העסק לשמה, שפירושו לשם התורה, וזה צריך ביאור." ל"ט: "והענין הוא, כי נודע, ששם התורה הוא "תורת חיים", כאמור כי "חיים" הם למוצאיהם וגו' (משלי ד' כ"ב). וכה"א, כי לא דבר ריק הוא מכם, כי הוא חייכם וגו' (דברים ל"ב מ"ז), וכיון שכן, הרי פירושה של תורה לשמה, אשר העסק בתורה ומצוות מביא לו חיים ואריכות ימים, כי אז, התורה היא כשמה. ומי שאינו מכוון את לבו ודעתו לנאמר, נמצא שהעסק בתורה ומצוות, מביא לו את ההיפך מהחיים ואריכות הימים חו"ש, דהיינו לגמרי ש"לא לשמה", שהרי שמה הוא "תורת חיים", והבן. ודברים אלו, באים מפורשים בדברי חז"ל (תענית ז' ע"א), כל העוסק בתורה שלא לשמה, תורתו נעשית לו סם המות. וכל העוסק בתורה לשמה, תורתו נעשית לו סם חיים." בעל הסולם שאלתי היא:מה הוא תיקון למען ה' ומה הוא לימוד למען התורה? תסביר בבקשה כך שאפשר יהיה להבין. כיצד האדם ירצה לתקן את עצמו לא למען עצמו?

תשובה

לכבוד השואלת,

כפי מה שהבנתי, הכונה היא ללמוד תורה באופן שמביא לאדם חיים ו אריכות ימים בעולם הנצחי.

והכונה ב"אופן שמביא לאדם חיים", היינו, שמביא לו מילוי בחיים - היפך מה שנזכר בפסוק "דבר ריק".

והכונה ב"מילוי בחיים" היינו דבר שנותן לאדם סיפוק, דהיינו ההתקשרות ובניית יחס עם השם יתברך שהוא נצחי.

ונמצא שהאדם לא מתקן את עצמו לצורך עצמו, אלא למען היחס וההתקשרות לבורא העולם שהוא נצחי.

ונמצא, שאע"פ שכל כוונתו בשביל השם יתברך - לעשות נחת רוח ליוצרו (וכנזכר שחלק זה כבר כלול ב"תורה לשמו") - מ"מ גם האדם מקבל מזה, מכיוון שהוא "מתמלא" על ידי מטרה זו, וניצל מהריקנות בחיים, והוא מתחבר עם בורא העולם ית"ש שהוא נצחי.

בברכה,

רב נחום