שאל את הרב - כללי

האם מותר לקחת כסף כל זיכוי הרבים?

  • י"ב כסלו התשע"ה

שאלה

שלום רב, אני ברוה"ש מתחזקת באמונה, אך עובדת במקום עבודה חילוני שלא כל כך מחובר לדעותיי. בהזדמנויות מסויימות אני מנסה לקרב אותם ליהדות ולהראות להם דרכי חשיבה מכיוון אחר - אמיתי יותר. אחד העובדים העלה נושא שנשמע לי קצת בעייתי: הוא סיפר לי על אירוע הפרשת חלה, שבמהלכו הרבנית חילקה ברכונים שונים לזיכוי הרבים, אך דרשה תמורתם כסף. העובד טען שזה "מסחרה של דת", וגם בעיניי זה נשמע כך. האם זה בסדר מבחינתה למכור ברכונים? או שהדבר פסול. ואם זה בסדר, מה אוכל לענות לאותו עובד בנושא הזה? אשמח לתשובה. תודה רבה.

תשובה

לכבוד השואלת,

בדרך כלל כאשר עוסקים בקירוב ומחלקים משהו למתקרבים, לא דורשים תשלום.

לא ברור מה היו כל הנתונים במקרה שהזכרת, אמנם יתכן שאילו הרבנית ההיא רק היתה מתארת לעצמה שמישהו יראה את בקשתה כמו שראה את זה העובד, שמן הסתם היתה מוותרת ולא מבקשת כלל את הכסף עבור הברכונים.

ואת כל זה אפשר להגיד גם לעובד.

ואם עדיין קשה לו עם זה, אולי תקחי ממנו את השם והמספר של הרבנית, ואת בעצמך תשאלי אותה למה בדיוק הסתדר אז לבקש את ה תמורה.

בברכה,

רב נחום