שאל את הרב - כללי

הסיפור של יהודה ותמר

  • ט"ז כסלו התשע"ה

שאלה

נכון בתנ"ך יש סיפור כזה על יהודה שהוא חיתן את הבן הבכור שלו ער עם תמר ואז ער מת והיא נהיתה אלמנה ואז היא התחתנה עם הבן השני שלו אונן וגם הוא מת ואז היה לו בן שלישי אם אני לא טועה היה לו ילד קטן והוא לא רצה לחתן אותו איתה אני לא זוכר ממש מה היה אבל אני זוכר שבסופו של דבר יהודה הלך לשדה וראה משהיא שהוא חשב שהיא זונה ואז הוא שכב איתה והיא הביאה לו פתילות ומטה או משהוא כזה ומסתבר שזו היתה תמר ואחר כך כשהוא ראה שהיא נכנסה להריון הוא לא ידע שהוא שכב איתה וכשהוא בא להוציא אותה להורג היא הראתה לו את המטה והפתילות ובסוף לא הוציאו אותה להורג עכשיו אומרים שיהודה היה הראש סנהדרין של זמנו או משהוא כזה ובסופו של דבר הוא ויתר לה והם באמת היו אמורים להיות ביחד עכשיו זה לא נחשב כאפליה יהודה התוודה שהוא טעה אבל בתאכלס אם זו היתה משהיא אחרת סביר שהיא היתה מוצאת להורג לא ככה

תשובה

לכבוד השואל,

תוכל ללמוד את כל הכתוב בתוך התורה עצמה בבראשית פרק לח.

גם תראה בפרשת שופטים (דברים כה-ה) מצות ייבום מן התורה.

ובמדרש אמרו אודות פרשה זו (ב"ר פה- ה): שיהודה התחיל במצות יבום תחלה.

וכתב הרמב"ן על התורה (לח-ח) שבאותו זמן היתה מתקיים מצות היבום בכל קרוב היורש נחלה:

" והיו החכמים הקדמונים קודם התורה יודעים כי יש תועלת גדולה ביבום האח, והוא הראוי להיות קודם בו. ואחריו הקרוב במשפחה, כי כל שארו הקרוב אליו ממשפחתו אשר הוא יורש נחלה יגיע ממנו תועלת: והיו נוהגים לישא אשת המת האח או האב או הקרוב מן המשפחה."

ולכן לא היתה תמר חייבת על ידי יהודה מעיקר הדין; ולגבי מישהו אחר, כן היתה חייבת (שם ברמב"ן פסוק כד).

בברכה,

רב נחום