האם מותר לזלף קרם בשבת, ולפזר אבקת סוכר עם מסננת?

  • כ' כסלו התשע"ה

שאלה

שלום הרב . האם מותר בשבת לפזר אבקת סוכר על סופגניה בעזרת מסננת ? (תפקיד המסננת לפזר בצורה אחידה את האבקה ) האם מותר למלא בצק אפוי בקרם ,בשבת בעזרת שקית ניילון שניקבתי בה חור ? ( תפקיד השקית ,לאפשר לקצפת להיכנס לגליל של הבצק , מה שאי אפשר לעשות עם כפית ) . הערה : את הפעולות הנ"ל לעשות לפני ההגשה לכן אי אפשר להכין לפני שבת

תשובה

לכבוד השואלת,

1. האם מותר בשבת לפזר אבקת סוכר על סופגניה בעזרת מסננת ? (תפקיד המסננת לפזר בצורה אחידה את האבקה )?

מותר. וראוי להשתמש לשם כך במסננת המיוחדת לזה ולא במסננת הרגילה (כי המסננת הרגילה היא מוקצה מחמת איסור ואסור להזיזו אלא לצורך מקומו או צורך גופו. [ואע"פ שגם כאן נקרא לצורך גופו - כלומר לעשות בו דבר המותר - אך זה רק מותר כשלא מצוי אצלו כלי אחרת המותרת]).

2. האם מותר למלא בצק אפוי בקרם ,בשבת בעזרת שקית ניילון שניקבתי בה חור ?

מותר - ובלבד שתעשי את החור בשקית לפני השבת, כדי שלא יהא בזה איסור קורע או מכה בפטיש;

ואת הקצפת יש להכניס בלי להקפיד על הצורה הסופית שלה. אבל אין לעבור אח"כ וליישר את שכבת הקצפת אם היא קצפת כזו שיש בה עביות הרבה.

בברכה,

רב נחום