שאל את הרב - כללי

למה נענש יוסף על זה שביקש משר המשקים לזכור אותו?

  • כ"א כסלו התשע"ה

שאלה

שלום וברכה, בסוף פרשת וישב אומר רש"י שיוסף נשאר עוד זמן מסוים בכלא במצרים בגלל שביקש מהשר שיזכור אותו כשייצא החוצה מהכלא. הרי לימדה אותנו התורה לא לסמוך על הנס, אלא לעשות השתדלות. וזה מה שעשה יוסף. אם כן למה נתנו לו עונש על זה? תודה

תשובה

שלום רב,

אכן אמרו חז"ל במדרש תנחומא (פרשת וישב אות ט) ולמה נתוספו לו ליוסף שתי שנים, אמר הקב"ה, אתה השלכת בטחוני ובטחת בשר המשקים ואמרת לו שתי זכירות, כי אם זכרתני והזכרתני, תשתכח שתי שנים בבית הסהר. ויפה שאלת שלכאורה מדוע הייתה טענה עליו כשעשה את ההשתדלות הנדרשת.

וביאר הגר"ח מבריסק זצ"ל (הובא בספר טללי אורות בראשית חלק ב' עמוד קנה) שאילו יוסף היה מבקש רק פעם אחת להזכירו לפני פרעה, אז לא היה נענש כלל, כי גם ההשתדלות חיוב הוא, אלא שמצד ההשתדלות הרי היה מספיק לבקש להזכירו פעם אחת, ומכיוון שהוסיף לבקש עוד פעם להזכירו, הרי זה הוכיח שגם בפעם הראשונה זה לא היה מדין השתדלות, ועל כך נענש.

וכמובן שדקדקו עמו בזה רק משום דרגתו העליונה, וכדברי הגמרא במסכת יבמות (דף קכא עמוד ב) שהקב"ה מדקדק עם סביביו (צדיקים ההולכים אחריו. רש"י) כחוט השערה.

בברכה,

הלל מאירס