מי שנגע בידי חברו שלא נטל ידיים, האם צריך ליטול שוב?

  • ג' טבת התשע"ה

שאלה

שלום לכבוד הרב,

1. אדם חילוני כשקם בבוקר אחרי שנת לילה הרי הם (החילונים) לא נוטלים ידיים עם ספל האם כשאני לוחץ יד לשלום לאדם חילוני אני צריך שוב ליטול ידיים אחרי שנטלתי כבר, כשאני יודע בוודאות שהוא קם עכשיו והוא (חילוני) לא שטף ידיים, וגם לא נטל ידיים אני צריך לחזור וליטול ידיים לעצמי אם לחצתי לו יד לשלום מה לעשות? אם אפשר לפרט בבקשה

2. ואם נגעתי כלומר לחצתי לו (לחילוני) יד לשלום ביד רטובה מה הדין? צריך שוב ליטול ידיים לעצמי אחרי שנטלתי כבר ידיים לעצמי?

תשובה

שלום רב,

בשני האופנים אם אתה יודע שאותו אדם לא שטף את ידיו כלל מאז שהוא קם משנת הלילה - יש ליטול ידיים בשנית ללא ברכה (יעויין שו"ת יביע אומר חלק ט' חלק אורח חיים סימן קח אות טז, והלכה ברורה סימן ד סעיף ל. וע"ע מה שהביא בזה הרב ישראל טאפלין שליט"א בספר הליכות ישראל עמודים ג-ד), אולם אם יש צד ששטף את ידיו בבוקר אין צריך להחמיר ליטול ידיים בשנית (וכן פסק בשו"ת מבשרת ציון חלק א' חלק אורח חיים סימן א).

בברכה,

הלל מאירס