חברה והשקפה

האם אדם שיש לו בחירה חופשית יכול להזיק?

  • ז' טבת התשע"ה

שאלה

בניסיון איך אפשר לדעת אם זה גזרה משמים או ... לגבי 10 הרוגי מלכות הם גם שאלו את זה לעצמם מה זאת אומרת שיש מציאות שניסיון הוא ללא רצון ה חס ושלום

תשובה

שלום וברכה

באור החיים הקדוש מבואר כמה וכמה פעמים שאדם בעל בחירה יכול לפגוע באדם אחד אף שלא נגזר עליו בשמיים שינזק.

הביאור לכך נראה שהוא לפי המבואר באור החיים הקודש במקום אחר שכאשר האדם חוטא יש עליו קיטרוג מהמלאך הנברא מהחטא שרוצה להזיק לחוטא ולפנקום בו, אולם הקב"ה מאריך אף ולא נותן למקטרג לבצע עדיין את זממו אלא ממתין אולי ישוב ויתכפר לו, אולם כאשר האדם מגיע למקום סכנה או כאשר אדם בעל בחירה רוצה לפגוע בחוטא, הקב"ה שומע למקטרג ונותן לאדם להינזק מחמת חטאו הקדום. וכלן בעל בחירה יכול להקדים את הפורענוץ. אולם מי שלא חטא כלל, אין בעל בחירה יכול להזיק כלל.