מתי חייבים בלימוד זכות

  • ח' טבת התשע"ה

שאלה

שלום, ברור שצריך ללמד זכות על אדם. השאלה היא מה הגבול של זה - משמע, אם אני רואה אדם אחד מזיק לאחר אני אמור לנסות לתרץ את זה?

תשובה

שלום וברכה

כך הם דברי החפץ חיים

מי שראה את חברו שדבר או עשה מעשה, ויש בדבר הזה לשפטו לצד הטוב ולצד הזכות או להפכו, אפלו אם הוא איש בינוני, נתחיבנו מן התורה במצות עשה הזו לדון אותו לכף זכות. ומי שהולך ומספר בגנותו עבור הדבור הזה שדבר או המעשה הזה שעשה, או המקבל, שנתחזק אצלו לגנות, עבור זה ששמע עליו, ולא דן אותו לכף זכות, עובר במצות עשה זו

ואם האיש ההוא ירא אלקים, נתחיבנו לדון אותו לכף זכות, גם כי קרוב ונוטה יותר הדבר לכף חובה מלכף זכות.