תפילה וברכות

האם אדם שמאלי יכול להניח תפילין של אדם ימני כשאין לו תפילין אחרות?

  • י"ד טבת התשע"ה

שאלה

ידוע לי שמניחים תפילין על היד היותר חלשה, כלומר אדם שמאלי מניח תפילין על ידו הימנית. שאלתי היא האם במקרה שאדם שמאלי שכח את התפילין שלו ואין אדם שמאלי נוסף בסביבתו האם הוא יכול לצאת ידי חובה בהנחת תפילין של אדם ימני (כלומר על ידו השמאלית)? במידה ולא האם עליו להניח רק תפילין של ראש? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אדם שמאלי לא יכול להניח תפילין של אדם ימני על ידו השמאלית, כי באופן זה אינו יוצא ידי חובת המצווה אפילו בדיעבד, ואם עשה כן, עליו להניח תפילין בשנית ביד ימין שלו בברכה (משנה ברורה סימן כז ס"ק כד, ביאור הלכה שם ד"ה מניח, והלכה ברורה שם סעיף כ).

ולכן במקרה שאין לו אפשרות אלא רק להניח תפילין של אדם ימני, יש לו להניח את התפילין ביד ימין שלו, ויהפוך בית התפילין באופן שתהיה המעברתא שבה עוברת הרצועה כלפי מטה לצד היד, ובית התפילין שבו הפרשיות יהיה כלפי מעלה לצד הכתף, כדי שיהיה קשר היו"ד שברצועה לצד הלב (הלכה ברורה שם סעיף יא).

בברכה,

הלל מאירס