שאל את הרב - כללי

אז על מה הויכוח?

  • ט"ז טבת התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב. יש לי כמה רעיונות מעניינים בנושא תורה ומדע שרציתי להתחלק איתם עם מישהו ולשמוע דעה שונה. גיל היקום: אמנם כתוב שהיקום כולו נברא ב-7 ימים, אך הכוונה לאילו ימים? ימים של כדור הארץ? או שאולי הכוונה ליחידת מדידה לא ידוע לנו עדיין (ימים של היקום כולו) וביחידות המידה של כדור הארץ שבעת ימים אלו נמשכו מיליארדי שנים? שהרי, מהו יום? יום הוא עיקוף מלא של כדור הארץ סביב עצמו (24 שעות בקירוב). אך אלו יחידות מידה שבאו הרבה אחרי בריאת העולם. אולי שבעת ימים הכוונה לא ל-7 סיבובי כדור הארץ סביב עצמו אלה שבע ימי יקום (כמות הזמן שבה היקום כולו עושה סיבוב סביב עצמו). אם נחשוב על זה ככה אולי הסתירה הגדולה בין המדע לתורה שיש לנו היום תתפטר? גיל האנושות: אנו מונים 5775 שנים מבריאת האדם. ועם זאת המדע טוען שהאדם קיים למעלה מ-6 מיליון שנה. בריאת האדם בתורה מופיע פעמיים: בפרק א' האדם נברא בצלם האלוקים ובפרק ב' עפר מן האדמה, אדם וחווה. וכמה זמן עבר מאז שתי הבריאות לא ידוע לנו, אולי התורה מרמזת על ציביליזציות קדומות יותר מהידועים לנו עכשיו? ואנו מונים 5775 שנים מאז אדם וחווה לא כי הם היו הראשונים אלה כי הם אימא ואבא של הציביליזציה הנוכחית? (שהרי כולנו היום בני נוח ונוח בן אדם וחווה). ואם היו ציביליזציות קדומות, ואם גיל ההומוסאפיאנס הוא יותר מ-5775 שנה, האם זה סותר את התורה? או הפוך, נותן עליה אור חדש. מה שמביא אותנו לנושא הבא: אבולוציה: הרבה פעמיים שאני מדבר עם דתיים אחרים, במילה אבולוציה מפסיקים להקשיב לי, אבל, כתוב בשתי המקומות שה' ברא את האדם. לא כתוב כיצד בדיוק מבחינת חוקי הטבע הוא עשה זאת. ובו נגיד והתיאוריה של צ'ארלס דאווין נכונה ואכן האדם שייך למשפחת הקופים הפרימטים והוא אכן היה פחות מפותח גנטית בעבר והשנים אינסטינקט ההישרדות שטמן בנו ה' בחסדו, עשה את עבודתו כראוי ואנחנו, זה מה שאנחנו רואים היום ומגדירים בני אדם. איזה מקום, איזה פסוק בתורה זה סותר? הפוך, זה דווקא נשמע לי הגיוני מאוד: 1. לפני כמה מיליוני שנים ה' גומר לסדר את כדור הארץ שיהיה מוכן לתחילת חיים ופוף! זה קורה! וישרצו המים נפש חיה, הבקטריות הראשונות נוצרות במים כך זה מתגלגל עוד בריאה ועוד בריאה, והנה איי שם באפריקה משפחת הפרימטים ומהם מגיע האדם המוכר לנו כיום. כתוב שה' ברא אותו בצלמו לא כתוב ממה הוא עשה אותו ולמה זה יסתור שדווקא ממשפחת הפרימט (אגב תיאורית האבולוציה לא אומרת שהאדם בה מהקוף אלה שהקוף והאדם באו מאותה משפחה והאדם היה פחות מפותח בתחילת דרכו). 2. X שנים אחרי זה לפני 5775 שנה ה' לא אוהב את מה שהוא ברא והציוויליזציות שברא קודם לכן לא מתאימות לקבלת התורה וה' בורא את אמא ואבא שלנו אדם וחווה. עפר מן האדמה, [אולי זה העפר של שהציוויליזציה הקודמת] וקמה האנושות שלנו הנוכחית, הזאת שמוכנה לקבל את התורה [ואולי הפוך, אולי גם אצלם הייתה תורה ועם נבחר, ואולי אצלם כבר הגיע משיח ולכן הם כבר לא נמצאים בכדור הזה? כי הם פינו מקום לנו]. בכל אופן, ציוויליזציה קדומה לשלנו לא סותרת את הכתוב בשום צורה אבל אכן נותנת תשובות רבות לשאלות מפורסמות: - ממי ברח קין אחרי שרצח את אחיו "והיה כל מצאי יהרגני"? - מי הם בני האלוקים "יבאו בני האלוקים אל בנות האדם"? - למי שייכות הגולגולות שמצאו הארכיאולוגים שלפי המדידות [שלרוב מדייקות] הם בני אלפי שנים? - האם הייתה או לא הייתה אבולוציה? [אולי היא הייתה בציביליזציה הקודמת, הזאת שלא כתוב עליה כלום כי היא לא רלוונטית וההיסטוריה שלהם קשורה לשלנו כל כך] - עצמים בלתי מזוהים [עב"מים]. אולי הציביליזציה הקודמת לשלנו לא נמחקה אלה פשוט עזבה את כדור הארץ כדי לפנות לנו מקום, אבל מידי פעם הם באים לבקר את כוכב מוצאם ההיסטורי ולתצפת קצת עלינו. אולי זה כלי הטייס שלהם. - למעשה, אם המשיח שלהם כבר הגיע, וזה היה כ"כ מזמן, אולי הם היום בדרגה נעלית מאוד, כ"כ גבוה שהם המלאכים הידועים לנו. שהרי פירוש המילה מלאך זה שליח, אולי האנושות שנבראה בצלם היום בדרגה רוחנית כה גבוה שה' שולח נציגים שלהם לפה כשצריך. אולי מלאכים לפי המדרש נראים כמו בני אדם [לדוגמא כשהם באו לבקר את אברהם], כי הם באמת בני אדם. בני אדם מהציביליזציה שנבראה בצלם ולא עפר מן האדמה שזה אנחנו. - בית המקדש ירד מהשמיים? אם ניקח השערה שבני האדם הקודמים שחיו פה לפנינו הם היום מלאכים שלפני הרבה שנים עזבו את כדה"א, אולי בית המקדש השלישי הוא בכוכב שלהם, נבנה ושמור לנו, והוא ינחת מהשמיים פשוטו כמשמעו, כשיגיע הזמן. - רוח הקודש ונבואה. אם יש בני אדם בכוכב אחר שנולדו פה וגרים שם, והמשיח שלהם כבר הגיע, והם כבר לא משקיעים את הכוחות שלהם במלחמות ושטויות, כמו שאנחנו משקיעים, אולי הם המציאו מכונה שיכולה לראות את העתיד דרך חללי זמן והיא יכולה לשדר נבואה למוחות של בני אדם נבחרים וראויים [נביאים]. ועוד הרבה הסברים בסגנון. למה לדעתי זה לא סותר אלה מסביר? ה' מתגלה בעולם לרוב בדרך הטבע, כל מה שהוא עושה פה בדרך כלל ניתן למצוא לזה הסבר טבעי. לכן לדעתי כל נס ניתן למצוא לו הסבר מדעי. והרבה מאוד אנשים חושבים שזה דבר רע. אבל אני טוען, שניתן להסביר הכול בדרך הטבע, וזה לא דבר רע אלה נפלא, זה דבר נפלא להבין כיצד ה' מסדר את האירועים בצורה כה נפלאה. מה שאגב מביא אותנו לנושא האחרון: מי זה ה'?: פה אני לא ארחיב אבל אומר לך את דעתי ותגיד מה גדולי ישראל אומרים, כשאני קם בבוקר וקורא שחרית, ולפני שקיעת החמה כשאני מתפלל מנחה ואז ערבית, אני מתפלל לבורא העולם. בעיני בורא העולם הוא תודעה חופשית לא מוגבלת בשום דבר, והיא התודעה של היקום והקיום כולו. אני מאמין שהיקום עצמו הוא לא גוף מת אלה גוף שיש לו תודעה, מוח עליון, שכל, מלך. ואני בצלמו, (כי גם אנחנו בצלם אחרת זה בכלל היה פסוק מיותר ואין פסוקים מיותרים בתורה) גוף פיזי גשמי ובו נשמה שהיא "חלק אלוקה ממעל ממש" [תורת החסידות]. וכמו שאני נותן פקודה למוחי והוא נותן פקודה ליד והיד שלי זזה, כך התודעה של היקום הקב"ה, התודעה העליונה, נותן פקודה לגוף שהוא היקום ודברים פשוט קוראים, מסתדרים איכשהו (כמו במגילת אסתר, שה' התערב בכל סיפור כי בלעדיו זה לא היה קורה ועם זאת הוא לא מוזכר במגילה באופן מפורש אפילו פעם אחת). רק ההבדל הוא שהוא לא קלוע ביקום ויש לו רצון חופשי לגמרי ואם הוא יחליט בן רגע היקום הזה יפסק מלהתקיים, ואני כן קלוע בגופי, והאינסטינקטים הביולוגיים החומריים המניעים את הגוף הזה [הנפש הבהמית], מפריעים לי מידי פעם. לכן התורה ניתנה לנו על מנת להדמות לבוראנו. שהוא שולט על היקום אבל אנחנו לא שולטים על הגוף שלנו תמיד, לפעמים האינסטינקטים שלנו האגו בעיקר, גוברים על ההיגיון, על השכל, על האמונה, על ההתחשבות באחר. ולכן העולם נראה היום כפי שהוא נראה. כי האדם נברא ככתוב: "...וכבשה ורדו בדגת הים ובעוף השמים ובכל חיה הרמשת על הארץ..." לשלוט על הטבע, אבל כשלא הולכים בחוקי ה' שהוא נתן לנו בתורה, אנחנו לא שולטים בטבע אלה הטבע בנו. לכן שנאה, מלחמות, רעב, תאוות בצע נו וכו'. מצטער אם יצא קצת ארוך ממה שרציתי, בכל אופן אשמח לקבל דעה.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

קראתי את כל הודעתך.

אם האבולוציה היתה נכונה, ודאי שזה לא היה סותר את האמונה בבורא ובתורה.

הבעיה היא שנראה ששוכנעת כל כך בטענות האבולוציה, עד שליבך חפץ לפרש את התורה באמצעותה. ולא כך הוא. כי שיקרו לך והטעו אותך:
גם אם האבולוציה היתה נכונה - יש דרך ושיטה להגיע למסקנה לגביה:

לגבי המשך דבריך - הקב"ה אינו חלק מהעולם החומרי, כי העולם החומרי נברא, והבורא הוא נצחי ואינסופי. נראה לי שיש לך טעויות ביחס למושג אלוקים.
המלאכים בתורה אינם חייזרים שחיים בעולם חומרי אחר, ואינם בעלי בחירה כמונו. אף אחד לא משדר מחשבות במכונות זמן, ורעיונות בדיוניים מן הסוג שתיארת.

אני מבקש ממך, חפש בבקשה בגוגל את החוברת "שיחה גורלית", וקרא אותה. זו חוברת חשובה מאוד עבורך, וחשוב שתקרא אותה מתחילה ועד סוף מבלי לדלג. היא יכולה לתקן לך יסודות חשובים באמונה.

שלך בברכה,
דניאל בלס