תיקוני עוונות על ידי צומות

  • כ"ב טבת התשע"ה

שאלה

שלום רציתי לדעת האם גם תיקון של תענית דיבור שווה לתיקון של צום? כוונתי למעשה שכן אינני יכול לצום גופי חלש וגם לימוד התורה נפגע מאד בצום. לכן א. אם זה שקול למה לא ממליצים על תיקון זה גם לתלמידי חכמים? ב. כתוב בספרים שהתורה היא התשובה והתיקון להכל... אז מדוע צמו גדולי הדורות? ג. יש לימוד מיוחד לתיקון או כל עסק התורה ללא הפסק יום שלם שווה לזה. בברכה רבה עוז

תשובה

שלום וברכה

לימוד תורה תוך מניעה מדיבור דברים בטלים באמצע הלימוד גדול פי אלף מהצומות והתעניות.

תרבה בלימוד התורה כפי יכלתך והיא הכפרה לכל חטא ועןן.

רק גדולי ישראל שהיו גיבורים והצומות לא החלישו אותם מעבודת ה' היו יכולים לצום ולא כך צריכים לנהוג שאר בני האדם אשר אין כוחם לזה והצומות מחלישים אותם מעבודת ה'.

בברכה,

בנימין שמואאלי