שאל את הרב - כללי

לא נחרבה ירושלים

  • כ"ד טבת התשע"ה

שאלה

כבוד הרב למה בדיוק הייתה הכוונה של רבי יוחנן באמרה הר"מ: במסכת בבא מציעא, נאמר עליה ש"לא נחרבה ירושלים אלא על שהעמידו דיניהם על דין תורה ולא עבדו לפנים משורת הדין

תשובה

שלום וברכה

ספר פנים יפות
אחז"ל שבכלל מצוה זו שצריך אדם לעשות לפנים משורת הדין כמ"ש [ב"מ ל ע"ב] לא חרבה ירושלים אלא שהעמידו דבריהם על דין תורה, וענינו אף שהתחייבו גלות בעונותיהם, אם היו מתנהגים לפנים משורת הדין לא היה הקב"ה מדקדק עליהם במדת הדין, והיה מסלק מלפניו כל המסטינים והמקטרגים עליהם והיה עושה עמהם במדת החסד לפנים משורת הדין, וכן אמר דהמע"ה [תהילים פה, יב] אמת מארץ תצמח וצדק משמים נשקף, דהיינו כשה"י רואה שהישראל מתנהגים במדת חסד של אמת אז גם ה' יתן הטוב וארצנו תתן יבולה, והיינו דכתיב וירשת את הארץ להדוף את כל אויביך מפניך: