תפילה וברכות

מה עושים בחזרת הש"ץ?

  • כ"ז טבת התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, אני דתי מלידה ומתפלל במניין מאז עמדי על דעתי ובכל זאת פתאום הבנתי שאין לי מושג מה עושים בחזרת הש"ץ. ידוע לי שחזרת הש"ץ נתקנה בימים שבהם לא כל הציבור ידע קרוא וכתוב, כך שהחזן היה שליח הציבור של כולם, אבל היום כשכולנו מתפללים ומבינים את התפילה, מה אנחנו אמורים לעשות בחזרת הש"ץ? להתכוון איתו כאילו אנחנו מתפללים שוב? לחכות בשקט ובסבלנות בלי כוונה מיוחדת? אשמח להבהרה בנושא, ובטוחני שאיני היחיד... בתודה מראש, ירון.

תשובה

שלום וברכה

בחזרת הש"ץ יש להקשיב ולהאזין לחזן ולענות אמן על כל ברכותיו. וכך כתב בילקוט יוסף

כשהשליח צבור חוזר התפלה בקול רם, על הקהל לשתוק ולהקשיב ולכוין היטב לברכות השליח צבור, ולענות אמן אחר ברכותיו, שאם אין תשעה מכוונים לברכות השליח צבור, קרוב הדבר להיות כאילו ברכותיו לבטלה. ולכן כל אדם מהקהל יחשוב עצמו כאילו אין תשעה זולתו, ויכוין היטב לחזרת השליח צבור. [הרא''ש בתשובה כלל ד' סימן יט. ומרן השלחן ערוך סימן קכד סעיף ד']. ולכן אין לעסוק בלימוד תורה באמצע חזרת השליח צבור, והמקילים בזה שלא ברצון חכמים עושים, ואם אפשר להוכיחם בלשון רכה תבא עליהם ברכה.

מבואר בבן איש חי בשם המקובלים בגודל החשיבות של החזרה אף בזמנינו וז"ל

[ב] אף על גב דטעם הפשטי של החזרה הוא להוציא מי שאינו בקי, אין זה עיקר הטעם, דבזמן הזה כמעט בטל טעם זה, דהכל מתפללין בסידורים, והמתפלל בעל פה בקי הוא, ואם יש עם הארץ לגמרי, הנה זה עומד כאבן ולא תועיל לו החזרה שאינו נותן לב עליה, מאחר דאין מבין כלום, אך באמת טעם העקרי של החזרה הוא שמבואר בדברי רבינו האר"י ז"ל על פי הסוד, ומפורש בספר הכונות, דבחזרת התפלה חוזרים ונעשים כל התיקונים שנעשו בתפלת לחש, אלא דהחזרה היא מגעת במקום עליון וגבוה יותר ממקום שמגעת שם תפלה דלחש, וזה הטעם דתפלת לחש צריך לדקדק מאד לאומרה בלחש, והקפידו בזוהר מאד על המרים קולו בתפילתו, מפני הפחד מן הקליפות שלא יתאחזו בה, אבל חזרה להיותה במקום עליון וגבוה, אין אחיזה לקליפות שם, לכך אומרים אותה בקול רם באין פחד, ולפי זה משני דברים תוכל להבין מעלת החזרה, האחד דאומרים אותה בקול רם, והשני דלא ניתן רשות ליחיד לחזור התפלה, כי אם דוקא לציבור שהם עשרה.

בהצלחה,