האם יש מנהג לפתוח את הקשרים בשעת החופה?

  • ד' שבט התשע"ה

שאלה

האם יש מנהג לפתוח את הקשרים בשעת החופה, ומה זה כולל, ומהו המקור לכך?

בתודה מראש

תשובה

שלום רב,

אכן יש נוהגים לפני החופה להתיר את הקשרים שיש בבגדי החתן והכלה.

מקורות: ראה ספר נטעי גבריאל הלכות נישואין חלק א' (פרק טו סעיף ה והערה יג) שמנהג זה כבר הובא בספר עבודת ישראל ליום כיפור, ובספר שלחן העזר חלק ב' (דף לט עמוד ב) בשם ספר המטעמים.

והביא שם עוד מספר שערי הלכה ומנהג (חלק אבן העזר אות לט) שלפי מנהג זה יש להתיר גם את קשר העניבה ושרוכי המנעלים וכדומה. ודעת כ״ק האדמו״ר מצאנז קלויזנבורג זצ״ל שקשר הכובע ושרוכי המנעלים אין צריך להתיר. יעויין שם. אולם ראה קונטרס מנהגי מהרי"ץ הלוי (עמוד יג) שהביא בשם הגרא"מ שך זצ"ל, שבליטא לא נהגו להתיר את הקשרים שבבגדים ובנעליים קודם החופה. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס