תפילה וברכות

האם מי שכבר התפלל מצטרף למניין?

  • ה' שבט התשע"ה

שאלה

לעיתים אין לי אפשרות לדעת מראש אם אספיק למנחה בבית הכנסת ובגלל הספק אני נאלץ להתפלל ביחיד בזמן מנחה גדולה. השאלה היא במידה ולאחר שכבר התפללתי - מזדמן לי להתפלל במניין לפני שקיעה או להצטרף/להשלים מניין בבית כנסת או באזכרה שבה מתפללים מנחה מאוחר יותר. האם אוכל להשתתף בתפילה? ואם כן באיזה אופן? רק לענות קדושה וקדיש? והאם נוכחותי נחשבת במניין במידה ואני העשירי שנתבקש להשלים מניין לשם מצווה?

תשובה

שלום רב,

א. אתה צריך לענות לקדיש וקדושה, וכן ברוך הוא וברוך שמו ואמן בחזרת שליח הציבור, וכן תאמר עם הציבור אשרי ועלינו לשבח (משנה ברורה סימן סה סק"ט).

ב. למרות שהתפללת קודם, תוכל להצטרף למניין - כל עוד יש שישה אנשים מתוך המניין שעדיין לא התפללו (שו"ת יחוה דעת חלק ה' סימן ז).

בברכה,

הלל מאירס