תפילה וברכות

האם מותר להוסיף בקשות לפני יהיו לרצון

  • ז' שבט התשע"ה

שאלה

1) האם המתפלל ערבית ביחיד צריך לומר "ברכו" עם הציבור?

2) אלו הוספות אפשר לומר אחרי "יהי רצון" הראשון והשני?

תשובה

שלום וברכה

1. לא הבנתי את השאלה איך יאמר "ברכו" כאשר אין לו מנין.

2. אחר יהיו לרצון הראשון מותר להוסיף כל בקשה שרוצים. ההבדל הוא בעיקר בדין האמנים וכמבואר בילקוט יוסף

אחר שסיים ברכת שים שלום, ואמר פסוק ''יהיו לרצון'', רשאי להפסיק לעניית דברים שבקדושה, כדרך שמפסיק בקריאת שמע וברכותיה. דהיינו, חמשה אמנים ראשונים של הקדיש, ו''יהא שמיה רבה מברך לעלם ולעלמי עלמיא יתברך'', ולא יותר. ולא יענה אמנים דברכות, ואפילו אמן שאחר ברכת האל הקדוש ושומע תפלה שאומר השליח צבור. ובקדושה עונה קדוש וברוך בלבד, ולא שאר נוסח הקדושה. וכל שכן שאין לו לענות ''ברוך הוא וברוך שמו''. ואם עדיין לא אמר פסוק יהיו לרצון [הראשון], אינו רשאי להפסיק כלל אפילו לקדיש וקדושה וברכו, שפסוק יהיו לרצון הוא מכלל התפלה עצמה. ואם סיים פסוק יהיו לרצון אמרי פי השני, אף על פי שעדיין לא עקר רגליו, רשאי להפסיק ולענות כל דבר שבקדושה, ואפילו ''ברוך הוא וברוך שמו''