כניסת שבת, יציאת שבת - 03.01.2025.
זמני כניסת השבת ויציאת השבת בערים שונות בארץ, פרשת פרשת ויגש. מתי נכנסת השבת? מעודכן ל- 03.01.2025
- הידברות
- פורסם כ"ח כסלו התשפ"ה
זמני כניסת השבת
לפניך זמני הדלקת נרות וכניסת השבת בערים שונות בישראל, לקראת פרשת פרשת ויגש שתחול בתאריך ג' טבת התשפ"ה (03/01/25)
זמני כניסת ויציאת השבת בערים ברחבי העולם
פרשת ויגש
תקציר פרשת ויגש: יהודה ניגש אל יוסף ואומר לו כי לא יוכלו להשאיר את בנימין במצרים, מפני צערו של אביהם. יוסף לא מתאפק, ומגלה להם את זהותו. יוסף שולח את אחיו לחזור לאביהם, שולח איתם מתנות עבורו, ומבקש ממנו להגיע למצרים.
יעקב לא מאמין תחילה לבניו, אך כשהם מספרים לו את דברי יוסף ומשיבים את רוחו, הוא יורד עמהם למצרים. יוסף פוגש את אביו בהתרגשות. לאחר מכן הוא מציג את משפחתו לפרעה, ומבקש ממנו להושיבם בארץ גושן, שהיא ארץ טובה ומבורכת במצרים.
הרעב בעולם ממשיך, ונעשה כבד גם במצרים. לאנשי מצרים תם הכסף לקנות בו מזון, ויוסף קונה מאנשי מצרים את אדמותיהם, תמורת מזון. כעת הוא מציע לאנשי מצרים זרעים, ואומר להם לזרוע תבואה, ולתת חמישית ממנה כמס לפרעה.
לתכנים נוספים על פרשת ויגש, היכנסו >>
לחצו להורדת עלון הידברות "עונג שבת"
הרב זמיר כהן - פרשת ויגש: הרואה את הנולד. צפו
פרשת השבוע לילדים
קדושת ארץ ישראל: מסר מתוק לילדים על פרשת ויגש
סיפור קצר עם מוסר השכל לשולחן השבת
ילד אחד הלך לקרקס עם אביו וראה שם פיל גדול, שהיה קשור ליתד עץ שהיה תקוע באדמה. בדיוק באותו היום הוא למד בבית הספר על הפילים החזקים, שיכולים להפיל עצים גדולים בעזרת החדק שלהם. "אבא, איך זה שהפיל לא בורח?", שאל הילד. "הוא הרי חזק מאוד! אני בטוח שאם הוא יכול להפיל עץ, הוא יכול לתלוש את היתד הקטן הזה, שבקושי תקוע באדמה...".
האב חייך חיוך קצת עצוב. "אני אספר לך למה", הוא אמר. "כשהפיל הזה היה גור קטן וחלש, קשרו אותו ליתד, שלא יברח. הפיל התאמץ והתאמץ, ולא הצליח להזיז את היתד. כל יום הוא ניסה לתלוש אותו, אך לא הצליח. ויום בהיר אחד, הוא הבין שהיתד חזק יותר ממנו, התייאש, ופשוט לא ניסה יותר… אבל האמת היא, שאם הוא היה מתמיד, הוא היה מגלה שהוא יכול לתלוש אותו בלי שום בעיה...
הפיל הגדול והחזק הזה שאנחנו רואים בקרקס, אינו בורח כי הוא מאמין שהוא אינו יכול. הוא זוכר את אי-היכולת שלו, את תחושת חוסר האונים שהפנים מעט אחרי שנולד. הדבר הנורא הוא שהפיל מעולם לא הטיל ספק של ממש בחוסר היכולת שלו. הוא מעולם לא ניסה לבחון את כוחו מחדש...".
בנימה אישית,
זכרו, אם יש דבר מה שניסיתם לעשות בעבר ולא הצלחתם, נסו שוב היום. יתכן שתגלו, שכעת יש לכם בדיוק את מה שצריך כדי להשיג את המטרה שעליה כבר ויתרתם פעם.
כמה אנשים שהיו בשפל המדרגה מבחינה כלכלית, קמו והשתקמו, ואפילו התעשרו? כמה רווקים ורווקות שהתייאשו מכך שימצאו זיווג, מצאו בן זוג הרבה מעבר לציפיות ולחלומות? וכך בכל תחום, לעולם אסור להתייאש.
אין מקום לייאוש אם סומכים באמת על בורא עולם. אם סומכים על בורא עולם באמת ולא מתייאשים – בורא עולם לא נשאר חייב, וישלח לנו את הישועה...
הדלקת נרות שבת - נוסח הברכה
לאחר הדלקת הנרות האישה עוצמת עיניה או מכסה אותן בידיה, ומברכת
בָּרוּךְ אַתָּה יְיָ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת.
יְהִי רָצוֹן מִלְּפָנֶיךָ, יְיָ אֱלֹהַי אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל, שֶׁתְּחוֹנֵן אוֹתִי וְאֶת אִישִׁי וְאֶת כֹּל קְרוֹבַי, וְתִתֶּן לָנוּ וּלְכָל יִשְׂרָאֵל חַיִּים טוֹבִים וַאֲרֻכִּים, וְתִזְכְּרֵנוּ בְּזִכְרוֹן טוֹבָה וּבְרָכָה, וְתִפְקְדֵנוּ בִּפְקֻדַּת יְשׁוּעָה וְרַחֲמִים, וְתַשְׁכֵּן שְׁכִינָתְךָ בֵּינֵינוּ, וְזַכֵּנוּ לְגַדֵּל בָּנִים וּבְנֵי בָנִים חֲכָמִים וּנְבוֹנִים אוֹהֲבֵי יְיָ, יִרְאֵי אֱלֹהִים, אַנְשֵׁי אֱמֶת זֶרַע קֹדֶשׁ, בַּיְיָ דְּבֵקִים וּמְאִירִים אֶת הָעוֹלָם בְּתּוֹרָה וּבְמַעֲשִׂים טוֹבִים וּבְכָל מְלֶאכֶת עֲבוֹדַת הַבּוֹרֵא. אָנָּא, שְׁמַע אֶת תְּחִנָּתִי בִּזְכוּת שָׂרָה וְרִבְקָה רָחֵל וְלֵאָה אִמּוֹתֵינוּ, וְהָאֵר נֵרֵנוּ שֶׁלֹּא יִכְבֶּה לְעוֹלָם וָעֶד, וְהָאֵר פָּנֶיךָ וְנִוָּשֵׁעָה. אָמֵן.
לתפילה מיוחדת לאחר הדלקת נרות שבת, לחצו כאן.
למה מדליקים נרות שבת?
1. שלום בית
בעבר, כשאש היה מקור האור היחיד, קבעו להדליק נר בליל שבת וחג, משום שאם יהיו בני הבית בחשכה, הם לא יראו בבירור את הרהיטים והחפצים שבבית, יתקלו בהם או אף איש ברעהו, וגם יצטערו מישיבתם בחשכה. מתוך כך יבואו בני המשפחה לידי מתיחות ומריבה. לכן, כדי לשמור על שלום הבית, קבעו להדליק נר טרם כניסת שבת.
רמז נוסף לסיבה זו של שלום בית ניתן למצוא בגימטריה של המילה "נר"(= 250),שהיא שקולה כנגד חיבור מספר האיברים בגופו של הגבר - רמ"ח (= 248),ומספר האיברים בגופה של האישה - רנ"ב (= 252). כלומר, ניתן לראות את הרמז כי הדלקת הנר, שהוא כנגד האיש והאישה יחדיו, מסוגלת להביא לחיבור הרמוני ולשלום בין איש לאשתו (ע"פ אליה רבה רס"ג, ב').
2. כבוד ועונג שבת
קיימת מצווה לכבד ולענג את השבת שנלמדה בדברי נביאים: "וקראת לשבת ענג לקדוש ה' מכבד... וכבדתו מעשות דרכיך" (ישעיהו נ"ח, י"ג). אחת הדרכים לכבד את השבת היא על ידי הדלקת הנרות, מכיוון שסעודה שאין בה אור איננה נחשבת כסעודה חשובה, וכדי לענג את השבת יש לסעוד במזון משובח וליהנות ממנו גם על ידי ראייתו.
3. תיקון חטאה של חוה
קיימות שלוש מצוות שמיועדות דווקא לאישה. אחת מהן היא מצוות הדלקת הנר, וזאת משום שמצווה זו מתקנת את חטאה של חוה, האישה הראשונה בהיסטוריה, שנשמתה כוללת את נשמות כל הנשים. חוה החטיאה את אדם הראשון בחטא עץ הדעת, ובכך הביאה שייענש בעונש המיתה, שכן אילולא חטא - לא היה מת לעולם, והעולם היה מגיע לתיקונו.
על אדם הראשון נאמר: "נרו של עולם היה". וכיוון שחוה כיבתה את "נרו של עולם", הוטל על הנשים לתקן זאת על ידי מצוות הדלקת הנר.
4. נשמה יתירה
אדם השומר שבת זוכה לקבל במהלך השבת נשמה נוספת גבוהה יותר, ונאמר כי "נר ה' – נשמת אדם" (משלי כ', כ"ז). הנר הראשון שמדליקים הוא כנגד הנשמה שיש בנו כל ימות השבוע, והנר השני הוא כנגד תוספת הנשמה הנמצאת במהלך השבת (אליה רבה רס"ג, ב').
5. סיבות גבוהות
האם גם כיום כשיש חשמל, מצווה זו עדיין רלוונטית? חשוב לדעת כל בכל מצווה ומצווה מסתתרות סיבות אלוקיות גבוהות, שאין אנו יודעים את כולן. הטעמים שחכמים מביאים למצוות מסוימות, הם אך ורק כדי לעזור לנו למצוא הגיון וחיבור לקיום המצוות, אך הסיבה האמתית והיסודית לסיבת כל מצווה ומצווה היא - כי כך ה' ציווה. וכך כתב המהר"ל מפראג: "כי המצווה גזירה עלינו, ולא הביט השם יתברך מה שהמקבל חפץ ורוצה, רק הכל גזירה" (תפארת ישראל, פרק ו').
קיימות סיבות שונות להדלקת הנר, חלקן ידועות לנו וחלקן לא, אבל מה שבטוח הוא שהארת הנר מביאה עמה הארה רוחנית לנפש, לבית ולשבת.
מתכון לשבת - סלמון עם בטטה בתנור
מתכון מעולה של סלמון בתוך נייר כסף, עם תוספת מתקתקה של בטטה שמשדרגת את המנה בכמה רמות.
למתכונים נוספים לשבת - היכנסו >>
מתכון לחלה ריחנית ונהדרת לשבת
הכנת חלות לשבת היא דרך נהדרת להכניס אווירה מיוחדת ורוחנית לבית כבר לפני כניסת השבת. מעבר לריח הנפלא שמתפשט בבית, הכנת החלות מאפשרת חיבור אישי למצוות השבת ולתחושת הקדושה שלה. כאשר משקיעים זמן ואהבה בלישה ועיצוב החלות, נוצרת הזדמנות ליצירת רגעים משפחתיים, במיוחד אם משלבים את הילדים בתהליך ההכנה. בנוסף, חלות ביתיות מוסיפות מגע ייחודי לשולחן השבת, ומשדרות חום ומשפחתיות לכל הסובבים.
אם החלטתם להתחיל לאפות חלות לשבת – זה המתכון בשבילכם, כזה שיפיץ ריח נפלא בבית ויתן לכם חלות מושלמות בשולחן השבת
מה צריך?
40 גר' שמרים טריים
2 1/2 כוסות מים בטמפרטורת חדר
2 ביצים
1 ק"ג קמח
1 כף מלח עדין
1/2 כוס סוכר דמררה
1/2 כוס שמן חמניות (לא מזוקק)
לציפוי:
1 חלמון
3 כפות שומשום
3 כפות זרעי חמניות (לא חובה)
שלבי ההכנה
1.
מערבבים את הקמח ואת הסוכר בקערה. מפוררים פנימה את השמרים הטריים ומוסיפים את השמן, המים והביצים. לשים היטב לבצק אחיד. מוסיפים את המלח וממשיכים ללוש עוד כ-5 דקות, עד שהבצק אחיד וחלק, ובמרקם שאינו דביק מדי.
2.
משמנים קערה ומעבירים לתוכה את הבצק. מכסים ומניחים בצד להתפחה כשעה ורבע.
3.
מחלקים את הבצק ל-6 כדורים. מקמחים משטח עבודה ומניחים עליו את הכדורים. משאירים כ-10 דקות להתפחה נוספת.
4.
יוצרים נקניק מכל כדור, וקולעים צמה מכל שלושה "נקניקים" כאלה. מניחים את החלות הקלועות על תבנית המרופדת בנייר אפייה. מקמחים נייר אפייה נוסף ומכסים בו את החלות. מכסים הכל במגבת, ומניחים לשעה נוספת של התפחה.
5.
טורפים את החלמון עם מעט מים, ומושחים בו את החלות התפוחות. מפזרים מעל שומשום וזרעי חמניות.
6.
מכניסים את החלות לתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות. מומלץ להניח בתחתית התנור תבנית עם קוביות קרח, כדי ליצור לחות בתוך התנור. אופים כ-35 דקות, אך עוקבים מידי פעם אחר החלות, ומוציאים אותן כאשר הן משחימות. מוציאים את החלות לרשת ומניחים לצינון.
פריטים נחוצים לשבת
גביע לקידוש - לשתיית יין הקידוש.
נרות שבת - להדלקת נרות לפני כניסת השבת.
חלה - ללחם של סעודות השבת (שתי חלות).
מפית לחלות - לכיסוי החלות בזמן הקידוש.
יין או מיץ ענבים - לקידוש של ערב ובוקר שבת.
פמוטים לנרות - להנחת נרות השבת.
קערת מלח - לטבול את החלות לאחר הברכה.
סידור תפילה - לשימוש במהלך התפילות.
ספר תהילים - לקריאה והגות בשבת.
מפת שולחן לבנה - לכיסוי שולחן השבת.
מים חמים (מיחם) - להכנת שתייה חמה.
פלטת שבת - לחימום האוכל במהלך השבת.
מאכלים מוכנים - תבשילים מוכנים מראש לסעודות שבת.
זמירות שבת - שירונים לזמירות המסורתיות.
בשמים להבדלה - בשמים להבדלה במוצאי שבת.
נר הבדלה - נר מיוחד להבדלה במוצאי שבת.
שעוני שבת - להפעלה אוטומטית של מכשירים חשמליים במהלך השבת.
מטפחות לראש - לנשים לכיסוי הראש במהלך השבת, בהתאם למסורת.
חשוב - לא לשכוח לפני כניסת שבת
* להכין נרות שבת.
* לכבות אורות בחדרים.
* לכבות אור במקרר.
* להכין נייר חתוך.
* לרוקן מוקצה מכיסי המעילים.
* להכין פלטה.
* לקנות חלה.
* לכוון שעון שבת.
* לכוון את המזגן.
* להרתיח מים במיחם.
* לכבות טלפונים ניידים ולנתק מהמטען.
* לערוך את שולחן השבת.
סדר זמני השבת
הכנות לשבת – הבית מתארגן ומסתדר לקראת כניסת השבת, עם אווירה של ניקיון וסדר.
הדלקת נרות – רגע השיא של הכניסה לשבת, כאשר מדליקים נרות ומברכים, מסמלים את קדושת היום.
תפילת ערבית – הולכים לבית הכנסת לתפילת ערב שבת, המכניסה את כל המשפחה לאווירת השבת.
קידוש על היין – עם חזרת המשפחה הביתה, מתחילים את הסעודה עם קידוש, המסמל את הקדושה של השבת.
נטילת ידיים וברכת המוציא – לאחר הקידוש, נוטלים ידיים ומברכים על החלות, פותחים את הסעודה החגיגית.
סעודת שבת – במהלך הסעודה שרים זמירות שבת, אומרים דברי תורה וסיפורים מרתקים שמחברים לרוחניות השבת.
מנוחה ולימוד תורה – לאחר הסעודה יש זמן מנוחה אישי ולימוד תורה, להעמקת החוויה הרוחנית.
תפילת שחרית ומוסף – בבוקר השבת מתכנסים שוב לתפילות שחרית ומוסף בבית הכנסת.
סעודה שנייה – בצהריים מתכנסים לסעודה שנייה, נוספת על הראשונה, עם מאכלים טעימים ודברי תורה.
סעודה שלישית – לקראת סיום השבת, נערכת הסעודה השלישית באווירה של פרידה מהשבת.
הבדלה – עם צאת השבת, עושים הבדלה, המבדילה בין קדושת השבת לבין ימי השבוע ומסיימת את יום המנוחה.
למה לשמור שבת?
מעבר לציווי ההלכתי, שמירת השבת מעניקה לנו את ההזדמנות להתנתק מהשגרה הלחוצה ולהתחבר למשמעות העמוקה של החיים. במהלך השבוע, אנו עסוקים בעבודה, בלחצים ובמטלות יומיומיות, והשבת מעניקה לנו את ההזדמנות לעצור, לנשום, ולמצוא רגעים של שקט ושלווה עם עצמנו ועם המשפחה. השבת יוצרת מרחב של מנוחה רוחנית, שבו ניתן להקדיש זמן לחיבור אישי, לחשיבה על המטרות האמיתיות בחיים ולחיזוק הקשר עם הקרובים לנו. כך, השבת מאפשרת לנו להיטען באנרגיות מחודשות לשבוע הקרוב.
בנוסף, השבת מחזקת את תחושת ההמשכיות והקשר למסורת היהודית. היא מעבירה מסר של ערכים על פשטות, חיבור לקהילה ולמשפחה, ועל הצורך בהפסקה ובמנוחה כדי לשמור על איזון ובריאות נפשית. כשאנו שומרים שבת, אנו בוחרים במודע לשים בצד את העיסוקים החומריים ולהתחבר לצדדים הרוחניים של חיינו, מה שיוצר תחושת סיפוק והכרת תודה על הדברים הפשוטים והמשמעותיים.
איך לעצב את שולחן השבת?
עיצוב שולחן השבת מתחיל בבחירת מפת שולחן חגיגית, שתהיה הבסיס לאווירה המכובדת והחגיגית. מפה לבנה או בצבעים רכים משדרת ניקיון וקדושה, ומומלץ להוסיף ראנר דקורטיבי באמצע השולחן למגע נוסף של אלגנטיות. כלים נאים, כמו כלי שבת מיוחדים או סט כלים מהודר, יכולים לשדרג את המראה הכללי ולהפוך את הארוחה לאירוע מיוחד. כדאי גם לשלב אגרטלים קטנים עם פרחים נמוכים כדי לא להסתיר את פני הסועדים, ומפיות מבד המחוזקות בחבקי מפיות ישלימו את העיצוב.
בנוסף, מומלץ להשתמש במגשים מעוצבים להגשת המאכלים בצורה אסתטית, ובכלים אישיים לכל סועד. חלה קלועה המכוסה בכיסוי חלה מהודר גם היא תורמת למראה המיוחד. יצירת עיצוב מוקפד ואסתטי תעורר תחושת שמחה ותכבד את קדושת השבת, ותאפשר לסועדים ליהנות מחוויה קולינרית וחברתית במלוא מובן המילה.
איזה מאכלים מפנקים להכין לשבת הקרובה?
השבת מתקרבת, ואין כמו לפנק את המשפחה והאורחים עם מאכלים עשירים, טעימים ומגוונים שירימו את האווירה לשיאים חדשים! רוצים להפתיע עם חלות ביתיות רכות, דגים בטעמים מפתיעים, סלטים צבעוניים ומנות עיקריות?
לשם כך הכנו עבורכם עשרות מתכונים מפנקים במיוחד לשבת הקרובה – כל מתכון נבחר בקפידה כדי להוסיף לשולחן שלכם טעם של חגיגה אמיתית. לחצו כאן כדי לגלות את המתכונים המושלמים לשבת וליצור חוויה קולינרית בלתי נשכחת!
איך להעביר את הזמן בשבת עם הילדים?
בשבת, כשיש יותר זמן פנוי, זהו הזמן המושלם ליצור חוויות משפחתיות מהנות עם הילדים. אפשר להתחיל במשחקי קופסה או חידות שמתאימים לגילם, ולעודד אותם להמציא סיפורים משותפים שכולם ייקחו בהם חלק. אפשר גם לשלב טיול משפחתי קצר בגינה או בסביבה הקרובה כדי ליהנות מהטבע ולשתף חוויות אישיות מהשבוע שעבר. בנוסף, ניתן ללמוד יחד פרשת שבוע בצורה חווייתית, לשיר זמירות שבת ולתת לילדים להוביל חלקים מהארוחה.
איך ליצור אווירה משפחתית בסעודות שבת?
שיתוף כל בני המשפחה – תנו לכל אחד לתרום דבר תורה, סיפור או שיר, כדי ליצור תחושת שותפות.
אווירה מוזיקלית – שירי שבת וזמירות מרוממות את האווירה ויוצרות חיבור רוחני.
עיצוב השולחן – עיצוב חגיגי ומושקע לשולחן משדרג את חוויית הסעודה.
פעילויות יצירתיות – שילוב משחקי טריוויה ושאלות על פרשת השבוע מוסיף עניין והנאה.
תפריט מגוון – מאכלים מיוחדים לשבת יוצרים חוויה קולינרית ייחודית ומרגשת.
מחמאות הדדיות – החמיאו זה לזה על תרומתו לסעודה ליצירת אווירה חיובית.
פתקי ברכה אישיים – ברכות אישיות בפתק קטן לכל סועד יתחילו את הסעודה בשמחה.
סיפורים והומור – סיפורים עם מסר מוסרי או הומור משפחתי יוסיפו שמחה ותוכן לסעודה.
רוצים עוד רעיונות? היכנסו לכאן.
אלו ספרים כדאי לקרוא בשבת?
בשבת, כשהעיסוקים היומיים נשארים מאחור והזמן מתפנה לרוגע ולמחשבה, מומלץ לבחור בקריאה שתעשיר את הנפש ותעמיק את החיבור הרוחני. ספרי מוסר והגות יהודית, כגון כתבי הרמח"ל והחפץ חיים, יכולים להציע עומק ותובנות לחיים. ספרי הלכה או פרשת השבוע עם פירושים מרתקים מחזקים את ההבנה והקשר למצוות. בנוסף, סיפורי צדיקים וספרים המתארים אירועים היסטוריים מהווי העם היהודי מעוררים השראה ומעניקים תחושת חיבור למסורת רבת השנים.
רוצים עוד פעילויות לגיבוש משפחתי? לחצו כאן.
מתכון לשבת: חלות ביתיות מדהימות לשולחן שבת
מתכון לחלות נפלאות שתמיד מצליחות, ושיתנו לשולחן השבת שלכם ריח ביתי כבר מהרגע הראשון
שאלות ותשובות נפוצות
למנהג הספרדים יש להמנע ממשחקי קופסה בשבת מגיל שש ומעלה. אולם למנהג האשכנזים מצד עיקר הדין מותר גם למבוגרים, אלא שנכון מאוד להימנע מפני קדושת השבת.
במים חמים מותר רק את הפנים, הידיים והרגליים. כמובן במים שחוממו מערב שבת. בשעת צורך גדול מותר להתקלח במים צוננים.
אין לסדר בגדים בארון בשבת, כי מלבד שיש בזה משום איסור מכין משבת לחול במקרים מסויימים יש בזה גם איסור בורר.
יש איסור לתת מתנות בשבת משום שזה דומה למקח וממכר, ורק אם זה לצורך שבת מותר. ולכן אם יהיה לה שימוש במתנה בשבת - מותר. ובלאו הכי אסור.
שופכים את המים שעמדו על גבי האש (שזה נקרא כלי ראשון) לתוך כלי נוסף (וזה נקרא כלי שני),ואז ניתן לשפוך את המים מתוך אותו כלי שני על גבי שקיות התה.
דעת רוב רובם של הפוסקים לאסור וכך נהוג ואין להקל בדבר.
אם האדם מרגיש שממש אינו יכול לתפקד עקב הכאבים, מותר לו לקחת משככי כאבים בשבת.
דעת רוב הפוסקים לאסור להשתמש במגבונים לחים בשבת משום איסור סחיטה. אמנם דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל להתיר, ובתנאי שנזהרים לנגב בנחת, ולא לדחוק בחזקה, משום איסור סחיטה (חזון עובדיה שבת חלק ד' עמוד קמח), ואם אתה נוהג כדעתו בכל ההלכות - תוכל להקל בזה.
אסור לשטוף את הבית בשבת.
בני אשכנז מותרים להכניס מים רותחים על ידי עירוי מהמיחם לסיר החמין ישיר. בני ספרד צריכים לקחת רק על ידי מצקת מהמיחם לתוך סיר החמין שלא עד ידי עירוי אלא בהכנסת המצקת מלאת המים לתוך הסיר של החמין.
מעיקר הדין מותר ללמוד לימודי חול בשבת כדי להתכונן למבחן. אמנם אם יש אפשרות להימנע מזה - טוב להחמיר, אולם אסור ללמוד בשבת דברים שיש איסור לעשות בשבת, ולדוגמא: אסור ללמוד תאוריה של נהיגה בשבת מכיוון שהנהיגה עצמה אסורה בשבת.
כניסת השבת בעיתונים היא נכונה לכל הדיעות. צאת השבת המופרסם בעיתונים הוא הזמן שלפי הרבה מהפוסקים ניתן לסמוך על כך. אין לסמוך על ראייה עצמית של כוכבים מאחר וכוכבים גדולים אינם מספיקים וקשה לדעת לבד איזה מהכוכבים מהווה סימן לצאת השבת. שיטת ר"ת היא שעד 72 דקות לאחר שקיעת החמה הנראית לעינינו, עדיין ספק יום ועל כן אסור לעשות מלאכה עד לאחר 72 דקות מהשקיעה, להלכה ראוי להחמיר כדברי ר"ת לפחות באיסורי תורה.
השבת נכנסת בשקיעת החמה. אולם מצווה (י"א שהיא מן התורה) להוסיף מחול על הקודש ועל כן ראוי מזמן הדלקת נרות שלא לעשות מלאכה. בנוסף לכך לפי מנהג אשכנז הנשים מקבלות שבת בעת הדקלת הנרות ועל כן אסור מדינא לעשות מלאכה מעת הדלקת הנרות בפועל.
זמן כניסת השבת, נקבעת על חישוב של 20 דקות לפני שקיעת השמש. [מלבד העיר ירושלים ועוד כמה מקומות קדושים שנוהגים להקדים ארבעים דקות לפני שקיעת השמש]. זמן יציאת השבת נקבעת גם כן על בסיס של כך וכך דקות אחרי שקיעת השמש. ובכך ישנן שיטות שונות, יש המקילים הקובעים את יציאת השבת ב20 דקות אחרי השקיעה, ויש מחמירים עד 72 דקות אחרי השקיעה. מאידך יש הסבורים שיציאת השבת נקבעת בכל מקום אחרי שהשמש ירדה כך וכך מעלות מתחת לפני האופק, כך שאי אפשר לקבוע בדקות שוות, אלא כל מקום וכל זמן בעונות השנה יש זמנים אחרים. ועל כל אלו מבוססים החשבונות בלוחות השונים, וישנן כמה וכמה תוכנות לחישובים הנ"ל.
כל התעמלות שמטרתה כדי להזיע - אסורה בשבת. ואם אינו מתכוון להזיע - אין איסור מצד הדין. ומכל מקום נכון מאוד להימנע משום שאין זה כבוד שבת.
לפי מנהג הספרדים מעל גיל חינוך (שש ומעלה) אין לשחק כדורגל בשבת (ראה חזון עובדיה שבת חלק ג' עמודים צט-קא). ולפי מנהג האשכנזים, אסור לשחק כדורגל על אדמה או דשא בשבת. ואפילו על משטח מרוצף, כגון על מגרש מרוצף אספלט או בטון. אבל אין לאסור לשחק על גבי משטח מרוצף שבתוך הבית (שמירת שבת כהלכתה חלק א' פרק טז סעיף ו). ומכל מקום אחרי גיל בר מצווה ודאי רצוי להימנע אפילו ממשחק בתוך הבית, כי השבת, חמדת הימים, לעונג ניתנה, עונג רוחני מעין עולם הבא, וכל המכבדו מעשות דרכיו - נותנים לו נחלה בלי מצרים (שם סעיף א).
הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>