דמויות ביהדות
פרעה מלך מצרים – כל מה שרציתם לדעת
מי היה פרעה, כמה פרעונים מוזכרים בתורה, ומה היה בסופו? כל מה שרציתם לדעת על פרעה מלך מצרים
- יונתן הלוי
- פורסם ט' ניסן התשפ"ב
(צילום: shutterstock)
פרעה הוא שמם של מלכי מצרים בתקופת המקרא, כאשר כל מלך מצרים מקבל, עם עלייתו למלוכה, את הכינוי פרעה. המקרא משתמש בתואר פרעה כשם עיקרי למלך מצרים, ובעקבותיו כל העולם המערבי מתייחס למלכי מצרים כאל "פרעונים", גם כאשר מדובר בתקופה שבה התואר הזה עוד לא היה נוהג.
פרעונים שמצוינים בתורה
1. פרעה בתקופת אברהם אבינו. על פי ספר בראשית פרק י"ב, כאשר ירד אברהם למצרים מפני הרעב נלקחה שרה אשתו לבית פרעה, כיון שהוצגה כאחותו של אברהם ולא כאשתו. על כך הביא הקב"ה נגעים על פרעה ועל ביתו ושרה הושבה לאברהם.
2. פרעה בתקופת יוסף. יוסף פתר את חלומותיו ומונה למשנה למלך כדי להכין את הארץ לשנות הרעב שהיו צפויות להגיע אחר שנות השובע, לפי פתרונו של יוסף. פרעה זה מוזכר בפרשת וישב, מקץ, ויגש, ויחי.
3. פרעה שהעביד את בני ישראל בפרך. פרעה זה מוזכר בספר שמות פרקים א' וב'פרעה זה מת בהיות משה במדין, כמו שנאמר: "וַיְהִי בַיָּמִים הָרַבִּים הָהֵם וַיָּמָת מֶלֶךְ מִצְרַיִם וַיֵּאָנְחוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל מִן הָעֲבֹדָה וַיִּזְעָקוּ וַתַּעַל שַׁוְעָתָם אֶל הָאֱלֹהִים מִן הָעֲבֹדָה" (שמות ב,כג). על פי דעת רש"י, מדובר באותו פרעה שאינו מת אלא לקה בצרעת, ומצורע חשוב כמת.
4. פרעה בעת עשרת המכות ויציאת מצרים. לפני פרעה זה באו משה ואהרן לדרוש את שחרור בני ישראל ממצרים. בגלל התנגדותו הובאו על מצרים עשרת המכות שבעקבותיהן יצאו בני ישראל ממצרים. כל צבאו ועבדיו של פרעה טבעו בקריעת ים סוף.
5. פרעה שבתו התחתנה עם שלמה המלך. בספר מלכים א' מובא כי פרעה כבש את גזר ונתן אותה כנדוניה לבתו אשת שלמה.
6. פרעה נכו שעבר בארץ ישראל בתקופתו של יאשיהו המלך, כדי להילחם באשור. יאשיהו ניסה למנוע את המעבר ונהרג ע"י פרעה נכו. פרעה זה המליך את יהויקים בן יאשיהו למלך במקום יהואחז והטיל מס כבד על יהודה. (מלכים ב כג ירמיהו מו,ב, מז,א).
איך קרה שפתאום, בלילה אחד, החליט פרעה לשעבד עם שלם? הרב עופר שרביט מסביר כיצד יוצאים מהשיעבוד האישי בחיי היומיום שלנו אל הגאולה הנכספת. צפו:
פרעה מלך מצרים בימי יוסף
על פי התנ"ך, פרעה מלך מצרים מלך בסביבות השנים 2220-2255 לבריאת העולם. הוא הפרעה המוזכר בספר בראשית, בפרשות וישב, מקץ, ויגש וויחי.
פרעה מלך מצרים בימי שיעבוד בני ישראל
פרעה הזה הוא המוזכר בספר שמות, בפרקים א וב. כך נאמר: "ויקם מלך חדש על מצרים אשר לא ידע את יוסף" (שמות א, ח).
על המילה "חדש" יש המפרשים על פי הפשט - שהיה חדש ממש, שמלך רק עכשיו, ויש פירוש, שנתחדשו גזרותיו, כלומר: הוא היה ישן, אך גזרותיו היו דבר חדש. על פי הפירוש השני "אשר לא ידע את יוסף" - איך יתכן שלא ידע מי היה יוסף, שהושיע את כל מצרים? יש מפרשים, שעשה עצמו כאילו לא ידע.
כשראה פרעה שבני ישראל מתרבים, ויש חשש שאם תפרוץ מלחמה, בני ישראל יצטרפו לאויבי מצרים - החליט פרעה להפוך את בני ישראל לעבדים, והחל להעביד אותם בעבודת פרך, בבנין הערים פיתום ורעמסס.
לאחר שעם ישראל המשיך לגדול, הורה פרעה למיילדות העבריות להרוג את התינוקות הזכרים הנולדים ליהודים - אך הן לא עשו זאת, ונימקו זאת בכך שהן לא מספיקות להגיע אל בתי העבריות עד שהן יולדות בעצמן. בעקבות זאת, ציווה פרעה על עמו להשמיד את כל הבנים הנולדים לישראל. על פי רמב"ן, הגזירה לא האריכה ימים, והתבטלה כעבור שנים מספר.
פרעה בימי יציאת מצרים
משה ואהרן מגיעים בשליחות ה', ודורשים מפרעה לשחרר את בני ישראל ממצרים. פרעה מסרב. תשע מכות שניחתו על מצרים ופגעו בה, לא הצליחו לשכנע את פרעה לשחרר את ישראל ורק המכה האחרונה, מכת בכורות, הובילה לשחרורם של בני ישראל.
בני ישראל, ובהם כ-600 אלף גברים מגיל עשרים ומעלה, יצאו ממצרים אל המדבר, כשעמוד האש ועמוד הענן מלווים אותם, בעוד הצבא המצרי החזק דולק אחריהם על מרכבות וסוסים. כאשר בני ישראל הגיעו לים סוף, נבקע הים והם עברו בתוכו; ה' חיזק את לב צבא מצרים להמשיך לרדוף אחרי בני ישראל והמים חזרו ושטפו אותם והטביעום.
מה עלה בסופו של פרעה? במדרש שוחר טוב (מזמור קו) מובאת מחלוקת התנאים. דעת רבי יהודה שאפילו פרעה טבע בים סוף שנאמר "אחד מהם לא נותר". ודעת רבי נחמיה, שפרעה נשתייר לעצמו שנאמר "ואולם בעבור זאת העמדתיך". ויש אומרים אף הוא טבע באחרונה שנאמר "ונער פרעה וחילו בים סוף". על פי הדעה שפרעה נשאר בחיים, סופו היה שהלך לנינוה ומלך שם. כך מבואר בפרקי דרבי אליעזר (פרק מג) ובבעל הטורים בספר שמות (פרק יד פסוק לא).
הרמב"ם מסביר שפרעה הוא יצר הרע, אם כן הרי ניתן ללמוד את דמותו וממכות מצרים נלמד איך להכותו ולנצחו. צפו: