בריאות ותזונה
לא רק לחולי סוכרת. 5 סגולות רפואיות מדהימות של צמח המרווה
שיפור הזיכרון והשבחת פעילות קוגניטיבית, ריפוי דלקות, שמירה על בריאות הכבד והפחתת רמת הסוכר בדם. חמישה יתרונות בריאותיים של צמח המרווה
- שירה דאבוש (כהן)
- פורסם כ"ו חשון התשע"ז |עודכן
במשך מאות בשנים נחשבת המרווה כצמח מרפא שטוב לכל. שמה הרפואי נגזר מהמילה הלטינית 'ישועה', ומכאן ניתן להסיק על חשיבותה הרבה בריפוי שלל בעיות רפואיות. לרוב נהוג לצרוך אותה כחליטה בכוס תה, והיא יעילה החל בחיטוי דלקות גרון, דרך שחרור מתחים וחרדות וכלה בהקלה על תופעות של גיל המעבר.
לפניכם חמישה יתרונות רפואיים של המרווה:
1. בעלת תכונות נוגדות חמצון ואנטי-דלקתיות
בשל עובדה זו, מטפלים טבעוניים נוטים להמליץ לאנשים הסובלים מבעיות של דלקות שונות כגון דלקת פרקים, להגדיל את תצרוכת המרווה היומית שלהם. ממש כמו הרוזמרין, גם המרווה מכילה חומצה רוזמרינית (באנגלית: Rosmarinic acid) שנספקת בגוף בקלות, ויכולה לטפל בדלקות ותגובותיהן, ביעילות ובמהירות. ריכוז גבוה של אנזימים נוגדי חמצון מצוי בעלי הצמח ובגבעול, וצריכה קבועה שלהם מונעת מחלות כרוניות וכן סרטן.
2. שיפור הזיכרון ופעילות קוגניטיביות במוח
מחקרים שונים שנעשו הראו כי למרווה יכולת פנומנלית לשפר את התהליכים הקוגנטיביים המתרחשים במוח, כמו גם ריפוי הפרעות נוירולוגיות כדוגמת אלצהיימר. מחקר שנעשה באוניברסיטת 'ניוקאסל' ו'נורת'מבריה' - בחן את המרווה לעומת פלסיבו (תרופת דמה), והצליח להוכיח כי משתתפי הניסוי שנטלו את המרווה, הפגינו כישורי זיכרון טובים יותר במבחן מילים, מאשר אלו שלקחו את הפלסיבו.
3. תכונות אנטי חיידקיות
היות והמרווה מצטיינת בתכונות אנטי חיידקיות, היא מסוגלת לסייע משמעותית בהקלה על אפטות ופצעי פה אחרים וכן דלקות חניכיים. חליטה שתכינו מחופן עלי מרווה, אותה תגרגרו במשך כדקה עד דקותיים בחלל הפה - תועיל במאוד נגד הכאבים של פצעים אלו בפה.
4. המרווה כקטליזטור בבריאות הכבד
מנתוני מחקרים שנעשו בשנת 2005 והתפרסמו בכתב העת 'אתנופארמאקולוג'י' - עולה כי נוגדי החמצון הגבוהים של המרווה, נמצאו כיעילים ביותר בשמירה על תפקודי כבד תקינים. בנוסף, נמצאה המרווה כיעילה ביותר בדילול הגלוטתיון (סוג של נוגד חמצון חשוב בכבד). עם זאת, במחקר שפורסם ב'טוקסיקולוגיה של האוכל והכימיה' בשנת 2007, פורסם כי המרווה מגבירה את ייצור החומרים הרעילים של הכבד, כדוגמת פחמן טטרכלוריד - שעלול לסכן את חולי הכבד. לפיכך, חולי כבד שרוצים לשלב את שתיית המרווה בתפריט היומי שלהם - לא יעשו כן, לפני שנועצו ברופא המטפל שלהם, ולקבלת הוראות מפורטות לשימוש בטוח בו.
5. מרווה וסוכרת
אחד היתרונות הבולטים של המרווה הוא היכולת המהירה שלה בהפחתת הסוכרים והכולסטרול הרע בדם. מחקרים שנעשו על בעלי חיים חולי סוכרת הראו כי ברגע שניתנה להם תמצית מרווה, היא חסמה כליל את שחרור הסוכר מהכבד, וכך למעשה פחתה רמת הסוכר בדם שלהם. ניסיון שנעשה במטרה להשוות את תכונות המרווה לתרופה בשם 'מטפורמין' הניתנת לחולי סוכרת סוג 2 - הראתה כי בכוחה לצמצם ואף למנוע כליל את התגברות המחלה. עם זאת, גם כאן יצויין כי חובה להיוועץ ברופא המטפל, בטרם ההחלטה לשלב את המרווה כחלק מהתפריט שלכם, במידה ואתם חולי סוכרת.
רוצים לדעת עוד על המרווה? לחצו כאן.
אוהבים מרווה? יש לכם מתכונים טובים עם התבלין? ספרו לנו על כך בתגובות.